nieuws

Hypotheekfraude: loonstrookje zegt soms helemaal niets

Archief

De Groningse rechtbank heeft een hypotheekfraudeur een gevangenisstraf van een jaar opgelegd wegens diverse vormen van valsheid in geschrifte, zo meldt het Groninger Dagblad. De rechtbank achtte bewezen dat de 41-jarige H.D. uit Winschoten de ING-groep en Aegon heeft opgelicht door bij beide instellingen met vervalste papieren een hypotheek los te peuteren. Die papieren waren opgesteld door zijn criminele makker Pieter M.

In het Groninger Dagblad is haarfijn uit de doeken gedaan, hoe de mannen te werk waren gegaan: “D. had M., die bekendheid geniet als ‘de Oostgroninger zwendelaar’, speciaal voor dat doel een computer gebracht in de gevangenis Norgerhaven waar M. vanwege een eerdere veroordeling gedetineerd zit. De truc waarmee de banken om de tuin werden geleid was simpel: op papier was D. werknemer van het bedrijf van M. (Codexco Interland Beheer) waar hij een jaarsalaris van 140.000 gulden genoot. Als ‘bewijs’ werd eenmalig een maandsalaris op de bankrekening van D. overgemaakt waarmee de hypotheekverstrekkers om de tuin werden geleid. Ook de echtgenote van D. werd, buiten haar medeweten, later als werkneemster van Codexco opgevoerd.”
D. zit momenteel een straf uit die hem vorig jaar is opgelegd vanwege zijn aandeel in een schietpartij in een café in Winschoten. M. moet later nog terechtstaan, aldus het dagblad.

Reageer op dit artikel