nieuws

Hypotheekadviseurs ook welkom bij NVA en NBVA

Archief

Tijdens Interhypo, de eerste vakbeurs voor hypotheekbemiddelaars, verklaarden NVA-directeur Niels Mourits en NBVA-voorzitter Alexander van Voorst Vader ook hypotheekadviseurs als lid te willen toelaten. Daarvoor is bij de NVA een statutenwijziging nodig. Belangrijke eis is wel dat de adviseur meer moet zijn dan verkoper van een hypotheek.

Tijdens een paneldiscussie op de tribune van stadion De Kuip, voorafgaand aan de beurs Interhypo, vroeg gespreksleider Jurjen Oosterbaan NVA-directeur Niels Mourits en NBVA-voorzitter Alexander van Voorst Vader of een bemiddelaar die zich uitsluitend op hypotheken richt, zich ook kan aansluiten bij een van de standsorganisaties. Mourits staat welwillend tegenover aansluiting van hypotheekadviseurs bij de NVA. “In onze statuten is opgenomen dat de adviseur als hoofdactiviteit assurantieadvies moet hebben. Dat zal later dit jaar veranderd worden. Daarmee hangt samen dat de naamgeving van onze organisatie moet wijzigen. De nieuwe naam moet het aspect financieel advies meer benadrukken”, zegt Mourits.
Hoewel beide organisaties het belang van een zo breed mogelijk financieel advies benadrukken, maken zij straks ook de weg vrij voor adviseurs die zich uitsluitend richten op de verkoop van hypotheken. Dat lijkt een tegenstrijdigheid. Mourits: “Het is zeker denkbaar dat wij de voorwaarde stellen dat de hypotheekadviseur zich moet verdiepen in de complete financiële situatie van de klant. Hij moet ook nagaan wat voor de klant haalbaar is.” Voor hypotheekadviseurs bestaat geen belangenorganisatie. “Wij zijn het enige alternatief voor die groep”, aldus Mourits.
Alexander van Voorst Vader sluit zich aan bij zijn collega: “Het is heel goed mogelijk dat wij hypotheekadviseurs en financiële planners gaan toelaten. Tot nu toe hebben wij gezegd dat er affiniteit moet zijn met verzekeringen. Er komen echter steeds meer niche-players op de markt. Daarop moeten wij inspelen. Maar voor zover ik weet, zijn er geen kantoren bij ons aangesloten die alleen hypotheken doen”, zegt Van Voorst Vader. Ook volgens hem moet de adviseur rekening houden met de totale financiële situatie van de klant. “Om een voorbeeld te geven: ik ben nu betrokken bij een conflictbemiddeling waarbij de hypotheekadviseur niet weet of er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Dat soort adviseurs mogen we niet in de NBVA hebben.”
Voor controle op de kwaliteit van het advies zijn de organisaties voorlopig aangewezen op de consument. “De klant toetst mijn adviseur en dient als dat nodig is een klacht in. We gaan wel overleggen met de balloteurs en de leden aan welke criteria een adviseur moet voldoen. Wie zich alleen op hypotheken toelegt, zal met diploma’s aannemelijk moeten maken dat hij voldoende kennis heeft om een klant van degelijk advies te voorzien”, aldus de NBVA-voorzitter.
Vanuit de Europese regelgeving zullen ook voor het hypotheekadvies binnen drie jaar strenge normen gaan gelden, aldus Van Voorst Vader. “Een gedragscode als Gidi is nu nog niet van toepassing op de hypotheekadviseurs, maar ook zij gaan voor de bijl.”

Reageer op dit artikel