nieuws

Hoogervorst: voorzichtigheid geboden bij Generatiehypotheek

Archief

Omdat de Generatiehypotheek van de Rabobank het mogelijk maakt dat een hogere schuld wordt aangegaan dan bij andere hypotheekvormen, moet de aanbieder ervan de nodige voorzichtigheid betrachten. Dit antwoordt minster Hoogervorst (Financiën) op Kamervragen van Agnes Kant (SP).

De mogelijkheid dat ouders garant kunnen staan voor rente en aflossing van de hypotheek of hun kind een bepaald bedrag kunnen lenen of schenken, is niet nieuw. “Nieuw is slechts het aanbieden ervan in een concreet product”, aldus de minister. “Bij een Generatiehypotheek kan sprake zijn van een hogere schuld in vergelijking met een andere hypotheekvorm. Dit vraagt om de nodige zorgvuldigheid van de hypotheekaanbieder en de hypotheeknemer.”
De aanbieder zal rekening moeten houden met de aflossingscapaciteit van de klant, ook wanneer de ouders garant staan. “Bovendien zal de aanbieder zorgvuldig moeten zijn in zijn informatieverstrekking aan de klant. Die moet goed op de hoogte zijn van alle voorwaarden en kosten die zijn verbonden aan de hypotheek.” Op de vraag van Kant of deze hypotheekvorm de huizenprijzen opdrijft, antwoordt Hoogervorst ontkennend.

Reageer op dit artikel