nieuws

‘Herindeling Den Haag mag niet leiden tot hogere premie’

Archief

De Kamer van Koophandel Haaglanden heeft het Verbond van Verzekeraars gevraagd haar leden te adviseren geen premieverhoging door te voeren voor de gebieden die per 1 januari 2002 overgaan naar de gemeente Den Haag.

De gemeentelijke herindeling gaat gepaard met een wijziging van de postcode (voor Den Haag beginnend met 25). Veel verzekeraars bepalen het tarief aan de hand van die postcode. Hierdoor kunnen neo-Hagenaren te maken krijgen met een premiestijging van de inboedel- of autoverzekering, omdat zij per 1 januari in één van de vier grote steden wonen. Voor deze steden geldt een hoger tarief dan voor andere delen van het land.
De Kamer van Koophandel Haaglanden vindt dat de premies voor de nieuwe delen van de gemeente Den Haag niet verhoogd moeten worden. “De postcode wordt weliswaar Haags, de heersende omstandigheden en risico’s niet.”
Gert Kloosterboer van het Verbond van Verzekeraars vindt het bericht voorbarig. “Ik had liever gezien dat we eerst met elkaar aan tafel waren gaan zitten, voordat een dergelijk persbericht was uitgegeven. Wij gaan eerst overleggen met de gemeente Den Haag en de Kamer van Koophandel mag daar best bij aanschuiven. We moeten inventariseren wat de mogelijke problemen zijn. Niet alle verzekeraars werken namelijk op dezelfde manier.”
“Met de postcodewijziging wordt de duidelijkheid bevorderd”, zegt een woordvoerder van de Kamer van Koophandel Haaglanden. “Ypenburg hoort bijvoorbeeld deels bij Rijswijk en deels bij Nootdorp. Omdat de naamgeving wijzigt, wordt ook de postcode aangepast. Wij willen gewoon dat de inwoners niet geconfronteerd worden met een premiestijging door die wijziging. Als het Verbond met ons wil overleggen, dan doen wij dat uiteraard.”

Reageer op dit artikel