nieuws

Gelink spant rechtszaak aan tegen Consumentenbond

Archief

Hypotheekbemiddelaar Gelink Adviesgroep is een rechtszaak begonnen tegen de Consumentenbond. Aanleiding is een artikel in het septembernummer van de GeldGids, waarin een ex-medewerker zich negatief uitlaat over de manier waarop klanten bij Gelink worden geadviseerd.

Zo zou volgens een schatting van de Consumentenbond gemiddeld e 24.000 worden verdiend aan een hypotheek. “Was dat maar waar”, reageert financieel directeur Charles Hazewinkel. “Het is in werkelijkheid amper een kwart van dat bedrag.” Het artikel staat volgens Gelink “bol van feitelijke onjuistheden en kwalijke suggesties”. De schade kan volgens Gelink in de miljoenen lopen. Die schade wil het bedrijf verhalen op de Consumentenbond.
De anonieme ex-medewerker beweert in het artikel dat geen documentatie voorhanden was om aan klanten mee te geven en dat rendementen van beleggingen werden opgeschroefd om hypotheken over te kunnen sluiten. Verder wordt ingegaan op het ontvangen van extra provisie voor een aan de lening gekoppelde arbeidsongeschiktheidsverzekering. “Er heerste een enorme grafstemming bij Gelink, de managers waren altijd ontevreden. Ook stond in ons contract dat de provisieregeling op elk moment gewijzigd kon worden. Daar werd door de bedrijfsleiding dan ook herhaaldelijk mee gedreigd.”
Hazewinkel zegt de Consumentenbond gewezen te hebben op de in zijn ogen onjuiste uitspraken van een medewerker die wegens wanprestatie is ontslagen. “We zijn het beu dat ons door de Consumentenbond telkens weer zoveel onrecht wordt aangedaan, vandaar de gang naar de rechter.” De passages over koppelverkoop en provisies geven een verkeerde weergave volgens Gelink: “We snappen niet dat wij als enige eruit worden gelicht, terwijl ons beloningssysteem in wezen niet verschilt met dat van andere banken en verzekeraars. Dat plaatst ons in een nadelige positie”, aldus Hazewinkel. In het Geldgids-artikel wordt overigens ook in negatieve zin gesproken over het Sprintplan van Aegon (“zelfs verkopers wisten niet wat die 100% inleggarantie betekende”) en DSB.
Gelink meldt verder dat het eerder aangekondigde jaarverslag over 2002 niet zal verschijnen. “Het jaar is reeds vergevorderd en de situatie over 2002 is niet meer vergelijkbaar met de huidige situatie.” Volgend jaar verschijnt een jaarverslag over 2003.

Reageer op dit artikel