nieuws

Falcon en Delta Lloyd financierden Walewein

Archief

De rechtbank in Arnhem heeft over assurantiekantoor Fred het faillissement uitgesproken. Fred was deels eigendom van het al eerder omgevallen intermediairbedrijf Walewein, dat werd gefinancierd door de verzekeraars Falcon Leven en Delta Lloyd.

Rikmenspoel is de curator in beide faillissementen. Hij heeft de 32 werknemers van Fred, waarvan 25 in vaste dienst, ontslag aangezegd. “Het faillissement van Walewein is aangevraagd door werknemers, omdat er geen leiding meer was. De laatste directeur had een aflopend contract en voor hem is niemand in de plaats gekomen. Het was een zwalkend geheel.”
Ex-bestuurder Ed Hollander en aandeelhouder Frank Marree wijzen naar de teruglopende markt voor beleggingen als oorzaak voor het faillissement. Verder zou het kopiëren van het Walewein-concept door banken productie hebben gekost. Marree heeft volgens Rikmenspoel zelf onlangs nog ruim e 400.000 in Walewein gestoken. SNS stopte eind vorig jaar als hypotheekverstrekker “en dat was volgens de bestuurders de genadeklap voor Walewein”.
Financieringen
Walewein startte in 2000 met een financiering van Falcon Leven (Fortis). “Later werd ook Delta Lloyd als financier aangetrokken, maar daarvan was Fortis niet op de hoogte gesteld. Falcon is er toen uitgestapt”, zo vertelt de curator. Zijn woorden onderbouwen eerdere geruchten als zou de portefeuille in ruil voor een miljoenenfinanciering eerst zijn verpand aan Falcon en zou later ook Delta Lloyd een pandrecht hebben gekregen.
Els Wiggers van Falcon bevestigt de financiering: “Wij hebben geholpen bij het opstarten. Het gaat om een stukje voorfinanciering. Maar voor welk bedrag dat is geweest, weet ik niet. Ook van een verpanding weet ik niets”.
Diverse betrokkenen hebben eerder verklaard dat wanbeleid bij Walewein en vermogensbeheerder Agents Trust Nederland (ATN) de oorzaken zijn voor het faillissement. “ATN bestaat nog wel”, aldus Rikmenspoel, “maar ze hebben door het faillissement van Walewein geen werkzaamheden meer”. De schuldenlast van Walewein zou volgens een eerste schatting zeker e 750.000 bedragen.

Reageer op dit artikel