nieuws

Faillissement dreigt voor VVG

Archief

Garantieverzekeraar VVG Verzekerd Vastgoed in Tiel stevent af op een faillissement door het afhaken van financiers. Vanuit de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK)_is een bewindvoerder aangesteld. De verzekeraar verwacht op korte termijn faillissement aan te moeten vragen.

De financiers van het Tielse bedrijf hebben zich teruggetrokken, waardoor de solvabiliteit onder het vereiste minimum is gekomen. De PVK verzocht daarom enkele weken geleden om toepassing van de noodregeling voor VVG. Inmiddels is een bewindvoerder aangesteld. “We waren in gesprek met nieuwe investeerders”, aldus woordvoerder Hans Jansen. “Maar dat is ook afgeketst. We zijn een jonge verzekeraar met een uniek product, waarbij we in natura moeten uitkeren in de vorm van onderhoud aan onroerend goed. Dan gaan de kosten vaak voor de baten uit. Verkooptechnisch ging het echter heel goed.” In 2001 leed VVG een nettoverlies van e 760.822; het totaal aan schulden bedroeg eind vorig jaar e 2,1 mln.
VVG, dat circa 1.300 polishouders en vijftien medewerkers telt, moet nu naar alle waarschijnlijkheid faillissement aanvragen. “Het is nu een halve minuut voor twaalf”, zegt Jansen. “Als we niet op zeer korte termijn investeerders vinden, is het gedaan. Ik denk dat de tijd er niet naar is om te investeren; het zit enorm tegen in de markt. Verder is overname van onze activiteiten logistiek moeilijk in te passen voor andere verzekeraars.” De website www.verzekerdvastgoed.nl is al buiten bedrijf.
VVG startte vier jaar geleden als risicodrager voor garantie- en instandhoudingsverzekeringen. Voor een contractueel bepaalde onderhoudstermijn werd de staat van een onroerend goed gegarandeerd. Vorig jaar september werden met franchiseketen Koophuis (Xtensive) nog twee nieuwe producten gelanceerd: een verzekering waarbij gedurende twee jaar na aankoop alle bouwkundige gebreken aan een woonhuis worden verholpen en een verzekering voor al het onderhoud aan een woning. Vooral voor het aanbieden van de ‘instandhoudingsverzekering’ heeft VVG forse investeringen gedaan.

Reageer op dit artikel