nieuws

Faillissement callcenter was niet onrechtmatig

Archief

Het faillissement van AB&P Virtueel, callcenter van de bedrijven AB&P Financieel Adviseurs in Zwolle en Zeist, is niet onrechtmatig tot stand gekomen. Het verzet tegen het faillissement door twaalf parttime medewerkers is door de rechtbank Utrecht ongegrond verklaard.

AB&P Virtueel in Wezep, opgericht eind 1996 als telemarketingbedrijf (dertien parttimers), werd vanaf 1998 in twee gedeelten gekocht door het bedrijf Acorus. Eigenaar van deze onderneming is Paul Joosting Bunk, die verder een 50%-belang heeft in assurantiebemiddelingsbedrijf AB&P Financieel Adviseurs Apeldoorn. De andere aandeelhouder is zijn partner Gerrit Breeuwer.
Doelstelling van het callcenter was om adviesafspraken te maken voor potentiële klanten van AB&P Financieel Adviseurs in Zeist en Zwolle. Op het hoogtepunt van de activiteiten telde het callcenter zeventien parttime krachten.
Ontslagen
Rond oktober vorig jaar nam Paul Joosten Bunk de leiding van het callcenter op zich, nadat twee ervaren arbeidskrachten waren wegvallen wegens ontslag, respectievelijk ziekte. Inmiddels liep de omzet van AB&P Financieel Adviseurs sterk terug. Daarbij kwam dat problemen met zes van Spaaradvies overgenomen adviseurs eveneens tot hun ontslag leidden, aldus curator Hendriks in zijn eerste verslag in het faillissement van AB&P Virtueel. Mede hierdoor werd het callcenter verlieslatend, liet aandeelhouder Joosting Bunk aan de curator weten. Op 14 mei dit jaar werd besloten tot het aanvragen van het faillissement, dat vervolgens twee weken later werd uitgesproken.
Volgens curator Hendriks beliep de omzet van AB&P Virtueel vorig jaar e 112.000 tegenover e 150.000 aan kosten, zodat per saldo een verlies van e 38 mille resteerde. De jaarcijfers 2000 en 1999 laten evenwel nog een winst van e 22.129 respectievelijk e 150.557 zien, aldus de curator.
Hij deelt de mening van twaalf medewerkers dat de aandeelhouders min of meer doelbewust hebben aangestuurd op het faillissement. Als bewijzen daarvoor noemt hij onder meer het beëindigen van de opdrachtenstroom door AB&P Financieel Adviseurs in Zeist en Zwolle, het stopzetten van de maandelijkse bevoorschotting van e 14.067 door de vennootschappen en het bestaan van een concept winst- en verliesrekening 2001 met een positief saldo van e 20.122 in plaats van het overgelegde verlies van e 38 mille.
De rechtbank Utrecht deelde de bezwaren van de twaalf parttime medewerkers niet en verklaarde hun verzet ongegrond. Er werd door hen geen hoger beroep aangetekend.

Reageer op dit artikel