nieuws

Eenderde intermediair heeft nog geen datum voor euroconversie

Archief

Uit onderzoek van Stad Rotterdam onder vijfhonderd kantoren, blijkt dat eenderde van het intermediair de datum van de eigen euroconversie nog niet weet.

Van de vijfhonderd kantoren zegt 50% dat het een definitieve conversiedatum heeft vastgesteld. De helft daarvan zegt dat de conversie nog dit jaar zal plaatsvinden; terwijl 18% van die 50% aangeeft dat zij pas na 1 januari 2002 over gaan op de euro.
Ruim driekwart van de tussenpersonen gaat in één keer over op de euro en volgt daarmee het big-bang-scenario. Eenzelfde hoeveelheid tussenpersonen heeft inmiddels geïnventariseerd welke automatiseringssystemen financiële gegevens bevatten en heeft daarover contact gehad met de leveranciers van deze systemen.
Opvallend is, volgens de verzekeraar, dat 70% van de kantoren aangeeft niet te werken met een euroactieplan en/of een eurocoördinator. Daarnaast heeft “slechts een kwart van de kantoren op dit moment de eigen communicatie-portfolio gecontroleerd en afgestemd op de naderende euroconversie”.
Aan de hand van deze onderzoeksresultaten concludeert Stad Rotterdam dat het intermediair rekening houdt met de komst van de euro. “Er is echter nog genoeg werk aan de winkel.”
Hypotheken
Stad Rotterdam zal pas na 7 januari 2002 weer hypotheken laten passeren. Doordat deze datum vragen opriep bij het intermediair geeft de verzekeraar in de nieuwsbrief Euromediair een nadere toelichting.
“De euroconversie van Stad Rotterdam valt in de periode 21 december tot en met 1 januari 2002. Tijdens deze periode zijn onze systemen slechts beperkt beschikbaar en kunnen hypotheekaanvragen niet verwerkt worden. Vanaf 2 januari is gewone verwerking weer mogelijk. Omdat het verwerken van een hypotheekdossier echter enige tijd vergt, passeren de eerste hypotheken in het nieuwe jaar pas na 7 januari”, luidt de uitleg van de verzekeraar.
“De laatste dag dat er aanvragen voor verzekeringen verwerkt kunnen worden is 19 december. Na die datum kunnen er nog wel offertes aangevraagd worden”, aldus de verzekeraar in dezelfde nieuwsbrief. Halverwege december ontvangen geregistreerde gebruikers van de offertesoftware van Stad Rotterdam een bijgewerkte versie. Tussen 22 december en 26 december converteren de afdelingen Hypotheken, Leven/Pensioenen en Schade/Zorg naar de euro.
De verzekeraar maakt verder melding van het feit dat in de periode van 21 december tot en met 1 januari “wij u slechts beperkt van dienst kunnen zijn”. Stad Rotterdam is wel telefonisch bereikbaar, maar de computersystemen kunnen niet geraadpleegd worden.

Reageer op dit artikel