nieuws

Een dichter in verzekeringsland

Archief

Een dichter in verzekeringsland

Zorgverzekeraars Nederland heeft het lang geheim kunnen houden, maar nu is het toch uitgelekt: Annette van den Bosch, medewerkster van de afdeling Internationale Zaken, is een dichter. Een paar weken geleden is haar eerste bundel verschenen, getiteld ‘Handzaam geaard’.
Als puber in het begin van de jaren zeventig dichtte Annette al – “Vooral over wereldleed en de angst voor de bom” – maar pas twee jaar geleden pakte ze dat weer op. “Ik had op internet gedichten gelezen van de Vlaming Papaver, ik ben met hem in contact gekomen en werd door hem geïnspireerd weer te gaan dichten. Hij is ook mijn leermeester. Ik heb de neiging nogal associatief te schrijven en hij heeft me geleerd hoe ik samenhang kan aanbrengen, de zinnen naar elkaar kan laten kijken.” Inmiddels rondt Annette soms in een week wel drie gedichten af. “Toch doe ik over sommige gedichten wel weken, soms zelfs wel eens maanden.” De meeste invallen krijgt ze vlak voor het slapen gaan. Naast haar bed liggen een bloknootje en een pennetje klaar.
De 46-jarige Annette is in haar ‘nevenberoep’ zeer succesvol. Ze heeft al twee prijzen in de wacht gesleept en is redacteur van Meander, het internettijdschrift voor poëzie en proza. Ze heeft ook een eigen site: www.annettevandenbosch.com.
Annette heeft visitekaartjes met haar gedicht ‘Schaarste’ er op, en die laat ze op relevante plekken achter. Voor de jonge Utrechtse uitgeverij Digitalis was zo’n kaartje aanleiding om haar te benaderen voor een bundel.
Annette staat graag op podia om eigen werk voor te lezen en hoort ook graag andere dichters. “In onder meer Utrecht en Amsterdam zijn daar speciale cafés voor.” Ter gelegenheid van ‘Handzaam geaard’ vindt op zaterdag 31 augustus (vanaf 14.15 uur) in Parnass(omegateken)s in de Kruisstraat in Utrecht de bijeenkomst ‘Woordenstorm’ plaats (gratis toegang) waar zij en anderen uit eigen werk voorlezen.
Handzaam geaard (isbn 90-8071961-7) kost e 10,95 en is te bestellen bij boekhandels en via www.taaldigitaal.nl. =========================
Schaarste Ik rijg de woorden met de draad die jij mij gaf tot een jas om jouw mager lijf het houdt. De naden krap. =============
Vraagtekens rond Van Lunteren
“Niet los kunnen komen van je werk, kent u die uitdrukking”, zou de bekende televisiedominee Gremdaat ongetwijfeld opmerken. Wij hebben het in dit geval over een van onze trouwe correspondenten in de provinciale markt. Er zijn immers mensen die bijna feilloos weten waarin journalisten geïnteresseerd zijn en dan wél de stap nemen om dat dan aan de nieuwsjagers te laten weten.
Begin deze maand meldde ons zo’n correspondent: “Ja, dan heb je vakantie en dan ga je met je dochter wat fietsen en dan kom je in Barneveld. En zie daar een bekende naam op de gevel.”
Perplex stapte onze tipgever van de fiets, pakte zijn digitale camera en probeerde de van opwinding trillende handen in bedwang te houden. Je gelooft je ogen toch niet. “De grote vraag is nu wel: Heeft van Lunteren zijn zaak aan de kant gedaan, omdat hij kan leven van de NN-spotjes of heeft hij zijn honorarium gebruikt om ergens anders een grotere zaak te openen?”
Wij hebben onze grootste nieuwsjager naar Barneveld gestuurd om eens een grondig onderzoek in te stellen. De redactie van Jus d’Assurance houdt zich aanbevolen voor tips over de mogelijke huidige verblijfplaats en/of bezigheden van Van Lunteren. Reacties graag naar: redactie@amweb.nl of per fax: 0172-422.892. = = = = = = = VIJFDE KOLOM Van den Bosch: ‘Die winkel van Van Lunteren is ongerijmd’

Reageer op dit artikel