nieuws

ECD: toename levenfraude

Archief

Het Assurantie Recherche Team (ART) van de Economische Controledienst meldt, dat er een duidelijke toename te zien is van zowel onderzoeken als aanhoudingen op levengebied.

Afgelopen week werd de directeur van een assurantiekantoor uit Geleen aangehouden, wegens het voor enkele tonnen oplichten van een aantal levensverzekeraars. Het betrof de 13e aanhouding in 1996, waarvan er 12 verband hielden met fraude met levensverzekeringen. Volgens ART-coördinator B. Hilberts is er sprake van een opmerkelijke stijging. “Ondanks herhaalde waarschuwingen aan het adres van levensverzekeraars, komt fraude in hun branche steeds vaker voor”, aldus Hilberts, die bovendien constateert dat fraudeurs iedere keer weer inventiever te werk gaan.
Internationaal
Gezien de toename van complexe fraudeonderzoeken en de afname van onderzoeken op ordeningsgebied heeft het ART zich onlangs aangesloten bij de International Association of Insurance Fraud Agencies (Iafa). Bij de Iafa zijn opsporingsinstanties en -bureaus uit de gehele wereld aangesloten.
Volgens Hilberts trekken verzekeringsfraudeurs zich steeds minder aan van landsgrenzen en wijzigt de werkwijze van criminelen zo vaak, dat opsporingsdiensten regelmatig achter de feiten aanlopen. Door gegevensuitwisseling en het hebben van contactpersonen over de hele wereld, denkt het ART alerter te kunnen inspelen op (nieuwe) fraudesystemen.

Reageer op dit artikel