nieuws

Doek valt voor snelle bemiddelaar Hyléas

Archief

Het Velpse financieel adviesbureau Hyléas is failliet. De circa 35 medewerkers is ontslag aangezegd. Het kantoor ademde de sfeer van snelle verkoop en zit nu opgescheept met een forse schuldenlast in verband met provisieterugboeking.

Hyléas (de naam is een mythologisch aandoende afkorting van hypotheken, leasing en assurantiën) is onderdeel van Exakta Beheer. Dit concern van meerderheidsaandeelhouder Jos Wijnands (40) komt via ‘ramen en deuren’ bij de consument over de vloer. Het gaat om de ketens Exakta (kozijnen, serres en schuifpuien), Rowi (parketvloeren) en andere interieurzaken zoals kachels. Bij diverse producten kunnen de voorzieningen worden gefinancierd. In verband met de aanschaf van deze zaken verwerft het concern zich veel waardevolle (financiële) informatie over die klanten.
In de periode 1997 tot begin 2000 is Hyléas opgezet en uitgebouwd door Peter Wormskamp (algemeen directeur) en J.J. van Es (commercieel directeur). Gaandeweg ontstond er discussie tussen deze directeuren en eigenaar Wijnands over de te volgen koers. Dit eindigde vorig jaar voor de rechter.
Vervolgens trok Wijnands via een managementovereenkomst Lex van Kerkwijk en Wim de Bree (voorheen SpaarAdvies aan) om Hyléas te runnen. Die overeenkomst zou per eind 2000 beëindigd zijn, maar volgens ingewijden zijn zij tot aan het begin de zomer actief geweest binnen de Hyléas-organisatie. Wijnands was niet voor commentaar bereikbaar.
Verval
Volgens de eerste indrukken van curator mr. W.D. Huizinga was het bedrijf sterk gericht op het (over)sluiten van levens- en spaarverzekeringen. Hierbij is evenwel sprake van een dermate groot verval, dat Hyléas met een grote schuld op het gebied van terug te boeken provisie zit. Er zijn enkele grote maatschappijen die veel geld te vorderen hebben, waaronder met name Avéro.

Reageer op dit artikel