nieuws

Doek valt voor Finance 4U

Archief

De vier vestigingen van de Groningse tussenpersoon Finance 4U hebben de deuren gesloten. Volgens de advocaat van directeur/eigenaar Marcel Zwarts is Finance 4U aan zijn eigen succes ten onder gegaan.

De vestigingen (drie in Groningen, één in Leeuwarden) hadden een agentschap van de CVB Bank. Verder was Finance 4U aangesloten bij de franchiseketen Koophuis van Xtensive. Zwarts baarde opzien als ‘suikeroom’ van FC Groningen, waarvoor hij vorig jaar de aankoop van spits Dejan Curovic regelde. De club zegt overigens nog steeds geld van Zwarts te krijgen voor deze transactie.
Zwarts heeft door een groot aantal schulden op last van het hoofdkantoor van de CVB Bank zijn zaak moeten sluiten. De bank heeft de ongeveer 1.600 klanten van de vier filialen nog geen alternatief kunnen bieden.
Antonie Kerstholt, advocaat van Zwarts, heeft de taak op zich genomen het bedrijf te redden: “Ik ben pas op 11 juni op deze rijdende trein gestapt. De vorige advocaat, mr. Tiddens, heeft zijn werk beëindigd”. “Wat mij opvalt, is dat de CVB Bank de stekker eruit heeft getrokken terwijl er voor de klanten nog niets geregeld was. Er was nog geen alternatief. Een grote organisatie moet pas als allerlaatste middel de portefeuille eruit trekken.”
Eigen inkoopwaarden
Kerstholt heeft wel een vermoeden wat er is gebeurd: “Finance4U had succes met de CVB-formule. Op een gegeven moment heeft Zwarts gedacht: ‘ik kan zelf mijn inkoopvoorwaarden gaan stellen’. In die zin werd het succes een bedreiging voor CVB. De bank heeft gebruik gemaakt van een liquiditeitsprobleem om een juridische basis te hebben voor het beëindigen van de samenwerking.”
Kerstholt stelt dat Zwarts alle medewerking verleent aan het zoeken naar een oplossing. De advocaat twijfelt niet aan de intenties van de Groninger: “Hij heeft het moeilijkste marktsegment, de jongeren, heel goed weten aan te boren. Aan de andere kant denk ik dat Zwarts in alle valkuilen is gestapt die een jonge ondernemer kan tegenkomen”.
Naar alle waarschijnlijkheid neemt de Delfzijlse onderneming B&S Finance de activiteiten van Finance 4U over. Hiervoor is een aparte vennootschap opgericht onder de naam De Vijf Eiken. Kerstholt: “Voor Finance 4U blijft dan een dead end over; in goed Nederlands betekent dat een faillissement”.

Reageer op dit artikel