nieuws

Direct-writers hebben de beste kredietsites

Archief

Voor het online sluiten van een krediet kan de consument het best terecht op de sites van direct-writers, zo blijkt uit een onderzoek van Jungle Rating. Vergelijkingssites geven te weinig inzicht in het maximale leenbedrag en acceptatiecriteria en banken gaan onvoldoende in op de persoonlijke situatie van de klant.

Vola komt bij het onderzoek onder twaalf kredietverstrekkers als beste uit de bus. De sites zijn onderzocht op zestien eigenschappen, waaronder breedte en diepte van de geboden informatie, de kwaliteit van interactie en advies, navigatiegemak en ondersteuning bij het aanvraagproces.
Vola haalt op deze onderdelen een score van 31,1% van het maximaal aantal punten. Tweede en derde zijn Ohra en FBTO met respectievelijk 29,3% en 26,8%. “De direct-writers scoren vooral goed op het verstrekken van informatie over consumptief krediet. Daarnaast wordt relatief goed gescoord op de interactie met de consument en de ondersteuning van het aanvraagproces”, aldus Jungle Rating.
Independer (25,5%) neemt plaats vier in, gevolgd door Centraal Beheer (23,5%). Onderaan de lijst bivakkeren ABN Amro met 15,3%, Postkrediet met 11,5% en Frisia als twaalfde en laatste met 11,2%.
Een zwak punt van de vergelijkingssites is dat zij de bezoeker geen inzicht geven in het maximale leenbedrag en de acceptatiecriteria van de verschillende kredietverstrekkers. “Vergelijking van aanbieders blijkt alleen mogelijk te zijn op effectieve rente”, schrijft Jungle Rating.
De onderzochte banken (Rabobank, Postbank en ABN Amro) gaan volgens het onderzoeksbureau onvoldoende in op de persoonlijke situatie, het te betalen maandbedrag en de effectieve rente. “In feite is het elektronische aanvraagproces een kopie van het papieren aanvraagproces en worden de mogelijkheden en voordelen van elektronische aanvraag nog onvoldoende benut.”
De meeste sites besteden te weinig aandacht aan advies. “Alleen de Postbank en Vola hebben geïnvesteerd in een adviesmodule. Tot nu toe veronderstellen de overige sites dat de consument precies weet wat hij wil, al wijst de praktijk soms anders uit”, aldus Jungle Rating.

Reageer op dit artikel