nieuws

Delta Lloyd neemt aandelen Aben Assurantie Groep over

Archief

Aben Assurantie Groep is volledig eigendom geworden van Delta Lloyd. De verzekeraar heeft onlangs alle aandelen van de adviesgroep overgenomen van directeur-eigenaar Michel Naninck, ooit accountmanager van Delta Lloyd.

Aben Assurantie Adviesgroep (48 medewerkers) bestaat uit onder meer het volmachtbedrijf Aben Assuradeuren (zeven volmachten), het employee-benefitsbedrijf Aben Advies en de assurantiekantoren in Venlo en Venray. Een derde kantoor in Boxmeer (B&K Verzekeringen) is vorig jaar gesloten; de assurantieportefeuille is toen geïntegreerd in de Aben-organisatie.
De gezamenlijke bedrijven van Aben leden in 2001 een fors verlies: e 910.780, waarvan e -878.354 voor Aben Assurantie Groep. Alleen het volmachtbedrijf wist uit de rode cijfers te blijven: e 149.704. Het eigen vermogen van de gezamenlijke bedrijven was negatief, met name door een fors negatief vermogen van de assurantiepoot: e -325.625. Aben had eind 2001 e 8,6 (8,6) mln aan schulden, waarvan e 4,7 (5,1) mln met een looptijd van meer dan vijf jaar.
Nieuwe directeur
De nieuwe algemeen directeur van Aben Assurantie Groep wordt vrijwel zeker Ab Swildens (53), nu nog algemeen directeur van Akkermans Van Elten in Nijmegen, een 100%-captive van Royal Nederland. Swildens, nu op parttime-basis actief voor Aben als interim-manager, is met Delta Lloyd in onderhandeling over een minderheidsbelang in de adviesgroep, maar wil dat noch bevestigen, noch ontkennen. “Daarover doe ik nu geen mededelingen.”
De conclusie dat Aben er – gezien de weinig florissante financiële cijfers over 2001 – niet best voor staat, doet Swildens af als “te kort door de bocht”. Hij schrijft de negatieve uitkomsten toe aan “een bepaalde manier van opbouw van de cijfers”, maar erkent dat er “wel wat moet gebeuren”. “Maar ik zou er nooit serieus over denken om over te stappen als Aben een waardeloze tent zou zijn.”
Lancyr
Voormalig Aben-eigenaar Michel Naninck (55) treedt begin volgende maand als accountmanager in dienst bij franchiseorganisatie Lancyr, een 100%-dochteronderneming van Delta Lloyd. “Naninck zal straks nieuwe deelnemers moeten gaan binnenhalen”, licht algemeen directeur Ed van Uijen de stap toe. Bij Lancyr zijn inmiddels dertien assurantiekantoren aangesloten.
Aben is eveneens kandidaat-deelnemer, bevestigt Van Uijen. “Wel onder het voorbehoud dat het bedrijf voldoet aan onze kwalitatieve eisen op het gebied van personeel, ICT en werkprocessen. Maar het zou een meer dan goede kandidaat zijn voor de rol van backoffice in het zuiden van ons land.”
Van Uijen verwacht overigens voor het einde van het jaar vijf tot zes nieuwe franchisekantoren te kunnen toevoegen. “We zijn met een tiental in verregaande onderhandelingen. Dus die doelstelling moet wel lukken.”

Reageer op dit artikel