nieuws

Delta Lloyd: ‘Doorlopende provisie leeft niet erg’

Archief

Delta Lloyd gaat tussenpersonen voorschotleningen verstrekken om de overgang naar louter doorlopende provisie mogelijk te maken. Delta Lloyd, dat het Financieel Vrijheidsplan introduceert, waarin geen plaats meer is voor afsluitprovisie, heeft gemerkt dat tussenpersonen niet warm lopen voor het afschaffen van afsluitprovisie.

“Hier moet nog een flinke hobbel genomen worden”, zo drukt Marc Heinze, projectleider Marketing & Verkoop, het uit in de Delta Lloyd Nieuwskrant. “Met de voorschotregeling dekken we in principe het grootste deel van de bezwaren van het intermediair af. Maar de tussenpersoon sluit wel een soort lening af. Dat is een idee waaraan velen nog moeten wennen”, aldus Heinze. Afschaffing van afsluitprovisie levert tussenpersoon vooral liquiditeitsproblemen op korte termijn op.
Het Financieel Vrijheidsplan zal naast doorlopende provisie nog de beloningsvorm fondsprovisie kennen. Dit is een maandelijks percentage van de waarde van de participaties in de fondsen van Delta Lloyd en Ohra. Volgens Heinze past afsluitprovisie niet bij een universal-lifeverzekering. “Want wat zegt provisie op basis van ‘premie maal duur’ immers bij zo’n flexibel product? Verder kan de consument ten allen tijde aanpassingen doorvoeren en zal hij regelmatig behoefte hebben aan advies. Daar sluit doorlopende provisie veel beter op aan.”
Verder blijkt de druk van de buitenaf invloed te hebben. Heinze: “De roep om transparantie – van de consument en de branche zelf – maakt het steeds moeilijker met afsluitprovisie te werken. Afsluitprovisie veroorzaakt immers een aanzienlijk slechtere waardeopbouw in de eerste jaren.”
Delta Lloyd verwacht niet dat de doorlopende provisie uiteindelijk tot het mislukken van het Financieel Vrijheidsplan gaat leiden. “We gaan een spannende tijd tegemoet, maar we zullen er alles aan doen om de tussenpersoon over de streep te trekken”, aldus productmanager Ingeborg van Deelen. Overigens zegt Delta Lloyd de voorschotregeling alleen beschikbaar te stellen aan kernrelaties.

Reageer op dit artikel