nieuws

De Meerwijk Groep onder leiding van Jan Baas (ex-DEL) failliet

Archief

De Meerwijk Groep in Uithoorn is failliet verklaard. Directeur van de groep was Jan Baas, die ooit directeur was van zorgverzekeraar DEL.

De Meerwijk Groep, een eigendom van Meerwijk Holding BV, omvat vier bedrijven. Ten eerste het bemiddelingsbedrijf Meerwijk Verzekeringen. Ten tweede Meerwijk Adviesbureau, een BV voor advisering van (bestuurders van) ondernemingen, in- en verkoop van computerprogramma’s, en bemiddeling en advisering bij het sluiten van verzekeringen en fincancieringsovereenkomsten. Ten derde Meerwijk Financial Services, een BV voor financiële dienstverlening, en ten vierde Freework, een BV voor detachering van IT-personeel. Het faillissement is op 13 augustus door de Rechtbank Amsterdam uitgesproken. De bedrijven waren gevestigd aan de Prinses Christinalaan in Uithoorn.
Bij de afronding van dit nummer had de curator, mr C. van de Meent in Amsterdam, de stukken zojuist ontvangen en derhalve nog niet kunnen bestuderen. Hij kon dan ook nog niet zeggen wie de aandeelhouders van Meerwijk Holding zijn en wat de oorzaak van het faillissement is.
Geen vlekkeloze carrière
De carrière van Jan Baas is niet vlekkeloos verlopen. In het midden van de jaren tachtig was hij directeur van de kleine zorgverzekeraar DEL. In 1990 ging DEL samenwerken met Sterpolis/GOV, het latere Geové: beide werden lid van de daartoe opgerichte coöperatie VOZ. In 1992 maakte DEL bekend dat het uit de VOZ zou treden om medio 1993 te gaan fuseren met Ohra. Baas vertrok in september 1992 naar het makelaarsbedrijf Credit Lyonnais.
Na zijn vertrek werd duidelijk waarom DEL was overgedragen aan Ohra en waarom Baas was vertrokken. Het bleek namelijk dat DEL de voorgaande jaren, om de slechte financiële resultaten te beïnvloeden, grote aantallen verzekerden die daar geen recht op hadden, had verzekerd op te poolen standaardpakketpolissen. Volgens de SUO, de pool voor standaardpakketpolissen, ging het niet om vergissingen, maar om gesjoemel. De SUO had een betalingsregeling voor DEL getroffen en stelde dat dit nodig was geweest om het faillissement van DEL te voorkomen. In verband met de fraude hing Baas destijds een gerechtelijke procedure boven het hoofd, maar zover is het nooit gekomen. Wel werd Baas eind 1993 bij Credit Lyonnais ontslagen, omdat hij zich ten onrechte had uitgegeven voor doctorandus Economie.

Reageer op dit artikel