nieuws

De favoriete sites van ¼Eric Fischer (Verbond)

Archief

Eric Fischer is, naast zijn functie als directeur van het Verbond, ook buitengewoon hoogleraar bedrijfsgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. De combinatie van deze beide werelden blijkt uit de keuze voor zijn favoriete sites. In de overgebleven vrije tijd mag hij onder andere graag zeilen.

www.iisg.nl
Het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis en het Nederlands Economisch Historisch Archief (www.iisg.nl/~neha/index.html) zijn, als je geïnteresseerd bent in bedrijfsgeschiedenis, ware schatkamers. Via de zeer overzichtelijke site kun je alvast kijken wat daar aanwezig is. En dat is niet mis: maar liefst vijftien strekkende kilometer archief en zo’n één miljoen boeken. Ik denk dat de tijd niet ver is dat je via internet ook archiefstukken en boeken online kunt raadplegen. En dan kun je vanuit je studeerkamer achter je PC archiefstudie doen.
www.euronext.com
De internetsite van Euronext, de gecombineerde beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs, is voorzien van duidelijke grafische afbeeldingen. Veel internetbouwers denken dat veel tekst een internetsite informatief maakt. Maar daarvoor is internet het verkeerde medium. Een internetgebruiker is actief en wil snel tot de kern van de zaak kunnen doorklikken. Te lange teksten zijn funest voor het gebruik en bezoek van je site. Euronext houdt het kort en compact en verschaft je snel de relevante informatie. Als directeur van een brancheorganisatie met een aantal beursgeoriënteerde leden, moet je dagelijks op de hoogte blijven.
www.minfin.nl
Als je bij wilt blijven over allerlei financiële ontwikkelingen bij de overheid is dit de site. Het kopje ‘belastingherziening 2001’ bezoeken we als Verbond frequent. Een ander belangrijk onderwerp op deze site is ‘Tegoeden Tweede Wereldoorlog’. Over dit onderwerp was er veel en vruchtbaar overleg tussen de verzekeraars en het Centraal Joods Overleg. Over deze kwestie is veel actuele informatie te vinden op deze site.
www.omroep.nl
Internet is werkelijk world wide. En door de combinatie met andere media zoals televisie en radio wordt internet in de toekomst zeer laagdrempelig. Zo kon ik in Washington rechtstreeks via mijn laptop meeluisteren via Radio 1 Live. Ook kon ik fragmenten van het NOS-journaal zien. Zo blijf ik bij, zelfs op een ongezellige, buitenlandse hotelkamer. Een prachtige voorziening van de publieke omroepen die door de toegankelijkheid en het gebruikersgemak van de site gemakkelijk op te roepen is.
www.botenkrant.nl
Mijn hobby is zeilen en ook op internet is daarover veel te vinden. De botenkrant is een prachtige site, met een prima zoekfunctie, waar je veel over boten of onderdelen kunt vinden. En per slot van rekening: zeilen of surfen, daar is weinig verschil tussen.

Reageer op dit artikel