nieuws

CVZ: Nederlands zorg(verzekerings)stelsel niet op drift

Archief

“De uitspraak van de rechter over de dekking van ziekenfondsverzekerden binnen Europa verandert niets aan de situatie”, vindt het College voor Zorgverzekeringen.

Zorgverzekeraar CZ is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank in Maastricht, dat een ziekenfondsverzekerde zonder toestemming van de verzekeraar elders in Europa niet-spoedeisende medische hulp kan krijgen bij een niet-gecontracteerde hulpverlener. In de betreffende zaak ging het om huisartsenhulp en om medicijnen. De uitspraak heeft veel stof doen opwaaien. Gevreesd werd dat door de uitspraak het gehele Nederlandse zorg(verzekerings)stelsel op drift zou raken. Daarmee zou ook het de particuliere verzekeringssector ontwricht raken. Het College voor Zorgverzekeringen dat de wettelijke regels bewaakt, heeft laten weten dat de soep niet zo heet gegeten wordt als hij wordt opgediend. De rechtbank loopt ten eerste vooruit op een uitspraak van het Europese Hof in een vergelijkbare zaak. Ten tweede is de uitspraak onduidelijk en niet consistent, zodat de rechtbank bij de behandeling in hoger beroep nogal wat heeft uit te leggen.

Reageer op dit artikel