nieuws

‘Credit Suisse zet Churchill te koop’

Archief

Geruchten in het Verenigd Koninkrijk worden steeds sterker dat Winterthur (Credit Suisse) de Britse direct-writer Churchill Insurance te koop heeft gezet

De krant Sunday Times meldde dat bericht als eerste, waarna Churchill bevestigde dat kandidaatkopers zich hebben gemeld. Volgens de krant wil Credit Suisse ten minste e 2,2 mld ontvangen voor Churchill, de vijfde schadeverzekeraar van het Verenigd Koninkrijk. Bij het in 1989 vanaf nul begonnen Churchill zijn onder meer zeven miljoen auto’s verzekerd. Churchill (8.000 medewerkers) verdubbelde vorig jaar zijn brutowinst tot e 123 mln bij een premieomzet van e 3,2 mld.
De verkoop zou opmerkelijk zijn, omdat het Verenigd Koninkrijk juist tot de zes kernlanden van Winterthur Versicherungen behoort, naast Zwitserland, Duitsland, Spanje, Italië en België. De Nederlandse dochterbedrijven Winterthur en DBV Leven spraken eerder met klem tegen in aanmerking te komen voor verkoop. “Wij zijn binnen het concern een outperformer,” was het argument van Winterthur-directeur Martin de Weijer. Bob Westra, directeur van DBV, zei iets soortgelijks: “Wij zijn kerngezond en er ligt een langjarige toezegging over ons zelfstandig voortbestaan”.
Credit Suisse verkocht de laatste twee jaar Winterthur-bedrijven in Oostenrijk, Frankrijk en Portugal. Het Credit Suisse-concern heeft door zware beleggingsverliezen behoefte aan kapitaal.
Jaarcijfers
Winterthur heeft vorig jaar in ons land ruim 8% meer premies geboekt. De levenpremies stegen met 5,4% tot e 119,3 (113,2) mln, terwijl de schadepremies 12,4% hoger uitkwamen op e 84,5 (75,2) mln. Bij flink hogere technische resultaten zal het nettoresultaat waarschijnlijk negatief zijn, dankzij afwaarderingen op beleggingen. Eerder maakt DBV Leven bekend e 9,9 mln brutowinst te hebben behaald (+9%) bij een premieomzet van e 211 (159) mln.

Reageer op dit artikel