nieuws

COR-voorzitter Delta Lloyd: ‘Flexibel belonen werkt niet’

Archief

“Flexibel belonen werkt uiteindelijk demotiverend.” Dit zegt Peter Ouwens, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Delta Lloyd Nuts Ohra (DLNO), in het vakbondsblad CNV Polis.

Het onderwerp flexibel belonen staat op de cao-agenda van het verzekeringsconcern, dat voor de taak staat de huidige drie cao’s samen te voegen tot één bedrijfs-cao. Het betreft de cao-Verzekeringen voor Delta Lloyd Verzekeringen en Ohra, de Bank-cao voor Delta Lloydbank en de cao Zorgverzekeraars voor Nuts.
In een interview met het vakbondsblad zegt Ouwens dat hij een tegenstander is van flexibel belonen. Ouwens ziet wel wat in een andere vorm van prestatiebeloning, namelijk een bepaald percentage van de winst beschikbaar stellen in de vorm van een winstuitkering zoals nu al bij Delta Lloyd gebruikelijk is. Andere vormen ziet hij niet zitten. “Het is niet alleen demotiverend, er is ook geen objectief systeem om prestaties te meten. En als dat er wel zou zijn, dan bestaat het risico dat er ondernemingen binnen de onderneming gaan ontstaan. Het kan dan gebeuren dat collega’s elkaar als concurrenten gaan zien. In het algemeen geldt dat je veel met mensen uit kunt halen. Je moet alleen niet aan de portemonnee komen”, zegt Ouwens.
Als het aan Ouwens ligt, komt er geen flexibel beloningssysteem bij Delta Lloyd. Ook omdat er volgens hem al een “uitstekend beloningssysteem” bestaat binnen het bedrijf. “Dat gaat niet uit van beloning op basis van dienstjaren of leeftijd, maar is gebaseerd op de zwaarte van de functie.”

Reageer op dit artikel