nieuws

ChristenUnie wil algemene beperking hypotheekrente-aftrek

Archief

De ChristenUnie is voorstander van een algemene beperking van de hypotheekrente-aftrek. Met onder meer dit speerpunt wil de politieke partij de komende verkiezingen ingaan.

In haar verkiezingsprogramma heeft de ChristenUnie vastgelegd dat de fiscale rente-aftrek moet worden beperkt tot (woning)hypotheken van ( 0,5 mln. Daarboven zouden de rentelasten volledig voor rekening van de hypotheekgever moeten komen.
Beperking van de hypotheekrente-aftrek is volgens de ChristenUnie nodig, omdat de belastinggrondslag is versmald door de stijgende huizenprijzen en de groei van het aantal en de hoogte van de hypothecaire leningen. “Binnen afzienbare tijd zal een brede discussie moeten worden gestart over de fiscale behandeling van het eerste huis”, aldus de partij.
Tegelijk met de beperking van de hypotheekrente-aftrek moet volgens de ChristenUnie het huurwaardeforfait maximaal worden verlaagd, evenals de overdrachtsbelasting (nu 6%) op de verkoop van woningen. Lopende hypotheekcontracten moeten naar haar mening wel worden geëerbiedigd.
Het standpunt van de ChristenUnie staat overigens haaks op dat van staatssecretaris Wouter Bos (PvdA), die de onbeperkte hypotheekrente-aftrek ook in de toekomst wil handhaven.

Reageer op dit artikel