nieuws

Brussel geeft groen licht aan regenpolis

Archief

De Europese Commissie heeft toestemming verleend voor de staatssteunmaatregel, waarbij de Nederlandse overheid een garantie biedt van maximaal e 50 mln voor een verzekering tegen schade aan gewassen door overvloedige regenval.

De staat mag nu een subsidie geven van e 50 mln aan een verzekering voor boeren en tuinders tegen oogstschade door zware regenval. Ervan uitgaande dat alle landbouwers deelnemen, bedraagt de maximale dekking e 3,5 mld. De garantie is beschikbaar voor alle verzekeraars die een dergelijke polis willen bieden, op voorwaarde dat het voordeel van de garantie volledig wordt doorgesluisd naar de landbouwsector door middel van een lagere premie. De verzekering moet dekking bieden voor schade ter waarde van minimaal 25% van de normale productie van het betrokken product op het bedrijf.
Verzekeraars kunnen zich nu inschrijven voor de subsidieregeling, die in januari voor drie weken wordt opengesteld. Naar verwachting kunnen vanaf volgend voorjaar de eerste polissen worden gesloten. Voor de deelnemende agrariërs is een voorlopige premie vastgesteld van minimaal twee promille van het verzekerde bedrag. Het eigen risico bedraagt 25% van de schade.
Begin dit jaar waren het ministerie van Landbouw en land- en tuinbouworganisatie LTO het na lange onderhandelingen eens geworden over de vorming van Aquapol, een onderlinge die met staatssteun schade door extreme regenval moest gaan dekken. Dat plan was ingediend bij de Europese Commissie in het kader van de staatssteunprocedure. Brussel liet echter weten dat ook buitenlandse verzekeraars de kans moeten krijgen om in Nederland een oogstschadeverzekering aan te bieden.

Reageer op dit artikel