nieuws

‘Bouwfonds is verkapte direct-writer’

Archief

“Als onafhankelijk, zelfstandig assurantietussenpersoon werd ik enthousiast aangeschreven door Bouwfonds Hypotheken. Dit vormde voor mij aanleiding tot deze brief.

‘Wij gaan met de tijd mee, en hebben een internetsite geopend onder de inspirerende naam : www.moneyou.nl. Op deze site kan de consument zelf een hypotheek samenstellen. Hij wordt daarna verwezen naar een adviseur die samenwerkt met Bouwfonds Hypotheken. Maar, geweldig nieuws: de consument kan de hypotheek rechtstreeks afsluiten en betaalt dan géén afsluitprovisie van 1%.’ Hiermee wordt meteen maar even gesuggereerd dat dit de volledige beloning voor de adviseur zou zijn!
Inmiddels heb ik de site bezocht en er kan maar één conclusie worden getrokken: Bouwfonds Hypotheken beweegt de consument er op alle mogelijke manieren toe, de hypotheek rechtstreeks via de site bij hen af te sluiten.
– Er is geen directe link, bijvoorbeeld op postcode, naar adviseurs in de regio.- De prospect moet bellen naar Bouwfonds, om te vragen naar een adviseur, en ongetwijfeld zullen de goed opgeleide callcenter-medewerkers hem erop wijzen dat dit wel een stuk duurder is én of hij niet liever gebruik maakt van de telefonische helpdesk, die is ingesteld om de prospect te begeleiden met het afsluiten via de site.- Tenslotte kan hij op de volgende webpagina al zijn verzekeringen afsluiten bij Bouwfonds.- Verder bestaat het gevaar dat de klant toch de adviseur telefonisch de hemd van het lijf vraagt, of zelfs even vrijblijvend langs laten komen, om alsnog 1% te besparen via internet.Succes op internet
Terwijl we ons als tussenpersonen druk maken op congressen en seminars over de provisiestructuur en uurtarieven, is er geen enkele brancheorganisatie (noch NVA, noch NBVA) die zich als één blok opstelt tegen dit soort initiatieven om tussenpersonen buitenspel te zetten. Om nog te zwijgen over de negatieve publiciteit over bovenmatige beloningen voor tussenpersonen van wel 1% afsluitprovisie, wat koren op de molen is van consumentenorganisaties.
Denkt u allemaal echt dat Bouwfonds uniek is, het wiel heeft uitgevonden en dat het allemaal niet zo’n vaart zal lopen? Denkt u als adviseur nog steeds onmisbaar te zijn vanwege uw onafhankelijkheid, het kunnen vergelijken en het persoonlijke advies? Binnenkort kan dat via intelligente software als webagents en bijvoorbeeld de webcam. En kunt u net zo veel investeren in internet als de grote bankverzekeraars?
Misschien moeten dit de vragen zijn op een volgend congres en kunnen we een daadwerkelijke belangenorganisatie (in plaats van standsorganisaties) van tussenpersonen in het leven roepen, die kan zeggen: Bouwfonds, succes op internet, maar wij kopen niet bij verkapte direct-writers!”
Emiel de Reede
Actief Assurantiën
Geldrop

Reageer op dit artikel