nieuws

Bank of Scotland gaat ook verkopen via intermediair

Archief

Bank of Scotland (BOS), moeder van online hypotheekaanbieder Eubos, heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Welke. De inkoopcombinatie (353 kantoren) verkoopt sinds kort hypotheken van de bank, die met meer partijen wil samenwerken. Bouwfondsdochter Stater neemt de administratie op zich.

Het is voor het eerst dat BOS in ons land via assurantiekantoren hypotheken gaat afzetten. ERA-makelaars verkopen al langer BOS-hypotheken onder eigen label; daarnaast treedt de bank voor levensverzekeraar SFB en De Goudse als hypotheekverstrekker op.
“Wij zijn door BOS benaderd”, aldus Welke-directeur Nikaj Pennings. “De bank gaat via een beperkt aantal grote kanalen hypotheken afzetten, waarbij de administratie wordt gedaan door Stater. Daar waren wij al volledig op ingericht.” Het is ook de eerste keer dat BOS onder eigen naam hypotheken aanbiedt en niet onder private label. “De BOS-hypotheek is een geldlening tegen een aantal voorwaarden, waarbij onze tussenpersonen weer voordelen genieten bij de arrangementen die wij hebben met Avéro Achmea, Basic-Life, Generali en Winterthur. Maar hij kan ook kiezen voor een andere maatschappij.”
Meer partners
BOS-directeur Frank van Rijn geeft aan dat de bank in ons land het aantal distributiekanalen gaat uitbreiden. “Wij zijn in Groot-Brittannië een partnership-bank die via diverse kanalen en merken opereert. Dat gaan wij nu in Nederland ook doen. Maar internet blijft ons boegbeeld.” Van Rijn verwacht op korte termijn meer overeenkomsten te sluiten: “Zo praten wij met een Nederlandse bank die graag onze hypotheken wil gaan verkopen en ook met verzekeraars zullen samenwerkingsverbanden worden gesloten, waarbij zij onder eigen label een BOS-hypotheek aanbieden.”.
Via online aanbieder Eubos heeft BOS tot nog toe voor e 680 mln aan hypotheken gesloten, aldus Van Rijn. “Het gaat om tientallen hypotheken per week. Het gaat erg goed met ons; ik hoor veel gepiep om me heen, maar wij trekken nog wel eens een flesje open.” Later dit jaar wil BOS ook een spaarhypotheek introduceren om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar dit product. “We merken nu dat we aan 20% van de vraag niet kunnen voldoen.”
Volgens Van Rijn bestaat onder het intermediair behoefte aan een flexibele geldverstrekker: “Er is veel behoefte aan een partnership-bank die net even wat meer geeft en sneller reageert. Die bank willen wij zijn. Wij willen ons profileren als een goedkope distributiebank. Verder willen we meer openheid bieden in onze samenwerking en niet bindend zijn. Zo is de tussenpersoon vrij in het bepalen van de afsluitprovisie, mits die niet meer dan 1% bedraagt.” BOS heeft hier vier mensen op de loonlijst staan: “Eigenlijk zijn onze activiteiten totaal uitbesteed”, zegt Van Rijn.
Hoewel de verkoop via Eubos de kernactiviteit blijft, zal deze activiteit niet strikt gescheiden worden gehouden van de verkoop via andere kanalen. “We vinden het prettig als in de toekomst bij Eubos de partijen worden genoemd waarmee we samenwerken. We zullen meer richting telefonisch advies gaan, maar dat is nog toekomstmuziek”.

Reageer op dit artikel