nieuws

AXA en NN scoren slecht in performance-onderzoek

Archief

AXA en Nationale-Nederlanden zijn slecht uit de bus gekomen in het tweede performance-onderzoek, dat in opdracht van DAK, NBVA en NVA onder de leden van deze intermediairorganisaties is gehouden. Legal & General (Leven Individueel), Amev (Leven Collectief), Zwolsche Algemeene (Zorg), Winterthur en Noordhollandsche van 1816 (beide Schade) werden dit jaar categoriewinnaar.

De matige waardering van het intermediair voor AXA en NN heeft vooral te maken met de traagheid in de administratieve verwerking van zowel acceptatie als van mutaties, zo blijkt uit de resultaten van het onderzoek die woensdagavond zijn gepresenteerd. Het schriftelijke onderzoek is in september uitgevoerd door het Nipo. Er zijn 2.200 brieven verstuurd, waarvan 42% is terugontvangen.
Het was een ‘dubbelzijdig’ onderzoek. Enerzijds is gevraagd hoe de belangrijkste vier maatschappijen voor een kantoor scoren op aspecten als betrouwbaarheid, kennisniveau binnendienst, nauwkeurigheid opmaak polissen, responstijd telefonische vragen, snelheid van verwerking bij acceptatie en bij mutaties en de telefonische bereikbaarheid.
Het tweede element betrof het simpelweg uitdelen van rapportcijfers aan maatschappijen, los van de vraag of zij een belangrijke zakenpartner zijn. Amev zegevierde bij Leven Collectief. Op de tweede plaats kwamen hier Aegon en Delta Lloyd. Vervolgens in aflopende waardering AXA, Zwitserleven en NN. Legal & General prolongeerde zijn titel van beste (individuele) levensverzekeraar. De Hilversumse maatschappij won voor Zwolsche Algemeene. De onderste drie van de 21 maatschappijen tellende ranglijst van individuele levensverzekeraars zijn AXA, NN en Zwitserleven.
Bij Zorg scoorde Zwolsche Algemeene als beste. Het zilver was voor ONVZ en het brons voor CZ. Op de plaatsen 13, 14 en 15 komen respectievelijk NN, Nuts en AXA. Bij Schade delen Winterthur en Noordhollandsche van 1816 de trofee, met daarachter (ex aequo) het drietal Zwolsche Algemeene, Woudsend en Klaverblad. Van de 28 maatschappijen in deze categorie zijn dit de onderste vier: De Goudse, Tiel Utrecht, NN en AXA.

Reageer op dit artikel