nieuws

Assurantiekantoor Londema failliet

Archief

Londema Assurantiekantoor Begrafenisonderneming in Capelle aan den IJssel is failliet verklaard. Zurich heeft pandrecht bedongen in verband met een lening van e 1 miljoen.

Het faillissement van Londema is op 16 september uitgesproken door de rechtbank in Rotterdam. Londema is een voormalig bedrijf van Walter Londema sr., en is – via P&T Holding in Heerlen – eigendom van een Luxemburgs bedrijf (zie ook AM 18, pag 41).
Curator mr. W.E.Merens in Rotterdam heeft zijn faillissementsverslag nog niet gereed en kan derhalve de achtergronden van het faillissement nog niet belichten. Wel zegt hij dat het bedrijf – dat niet of nauwelijks (meer) actief was in de uitvaartsector – 44 personeelsleden had en dat dit aantal kennelijk was gebaseerd op toekomstige activiteiten die nooit zijn gerealiseerd. Er is een contract met woningcorporaties die woningen gingen verkopen, waarbij Londema zou bemiddelen voor hypotheken en verzekeringen, maar dit is nooit van de grond gekomen.
Londema bemiddelde voor onder andere Zurich en Winterthur. Van productieverplichtingen is de curator (nog) niets gebleken. Wel zegt hij dat Zurich het bedrijf een lening heeft verstrekt van ruim e 1 miljoen en op grond hiervan pandrecht heeft bedongen. Het fijne weet hij hier nog niet van. Winterthur heeft een lening verstrekt van e 272.000.

Reageer op dit artikel