nieuws

Arie van den Ende keert niet terug als topman van Esperion

Archief

Arie van den Ende (44), medeoprichter en grootaandeelhouder van de Esperion Groep, keert niet terug als algemeen directeur. Van den Ende nam vorig jaar oktober (“na 26 tropenjaren”) een sabbatical leave, die tot 1 januari 2003 zou gaan duren.

Van den Ende zal zich per 1 januari zelfstandig vestigen als consultant op het gebied van strategisch management. Hij bezit overigens nog steeds 50% van de aandelen (“plus een beslissende stem”) in Esperion, dat is voortgekomen uit de Westlandse Vandenende Adviesgroep. De andere aandeelhouders zijn Marc Kuipers (Huis & Hypotheek Nederland) en Fortis, die elk 25% bezitten.
Esperion werd in september 2000 gelanceerd, enkele maanden nadat met Fortis een akkoord over een participatie was bereikt. Een verbreding van het producten- en dienstenpakket moest binnen vijf jaar leiden tot een verzesvoudiging van de omzet, van ruim e 7 mln tot e 45 mln. “De Esperion Groep is een netwerkorganisatie bestaande uit ondernemingen, ook wel satellieten genoemd, die zich richten op (financiële) dienstverlening, danwel activiteiten die de positie van financiële dienstverlening versterken”, zo heette het op de website van de groep. “Esperion met haar ondernemingen heeft als belangrijk strategisch kader het principe van de verbindende dienstverlening, oftewel Connected Services. Een ander belangrijk thema is dat wij dienstverlening aanbieden vanuit de gedachte van Het Nieuwe Ondernemen.”
Maar dan moet je nog wel het gelijk van de markt krijgen, want van deze droomorganisatie is anno oktober 2002 niet veel meer over. De ervaren interim-manager Eddy Muis heeft Esperion het afgelopen jaar ingrijpend gereorganiseerd. Hij verklaart dat alleen nog de financial services (zeg maar de Vandenende Adviesgroep en Doldersum) en de labelorganisatie (Huis & Hypotheek Nederland) zijn overgebleven.
Het hoofdkwartier zetelt al geruime tijd niet meer op de zestiende verdieping van de Zurich-toren in Den Haag. Muis en zijn staf zetelen nu in het hoofdkantoor van de Vandenendegroep in De Lier.
Muis’ verbintenis met Esperion is overigens verlengd tot 1 maart volgend jaar. Dit heeft te maken met het inwerken van de nieuwe algemeen directeur die per 1 februari moet aantreden en van wie de naam eind december bekend zal worden.
Arie van den Ende: consultant
Eddy Muis: verlenging

Reageer op dit artikel