nieuws

Aon praat met Nobilas over samenwerking

Archief

Nobilas, het dochterbedrijf van Akzo Nobel dat zich richt op het coördineren van het autoschadeherstelproces, praat met Aon over een mogelijke samenwerking. In het tweede kwartaal van 2004 wil Nobilas in ons land actief worden.

Nobilas is eerder dit jaar opgericht door Akzo Nobel en gaat werken in Europa en Noord-Amerika. De totale organisatie moet uiteindelijk 1.800 medewerkers gaan tellen; het streven is om 10% van de gestuurde schadestroom te gaan coördineren. Nobilas, dat zichzelf als schadeafwikkelingsregisseur profileert, is nu al actief in de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en België. Mochten de contacten met Aon uitmonden in een contract, dan wordt meteen een forse partner in huis gehaald: de portefeuille van Aon telt in Europa 2,4 miljoen auto’s, waarvan 300.000 in ons land.
Rob Klinkert, regiomanager Benelux bij Nobilas, zegt dat de belangrijkste doelstelling ligt in het terugdringen van de totale doorlooptijd in schadeherstel. “Bij alle partijen in die markt zie je een toenemende focus op kostenbeheersing. Wij praten met Aon over een strategisch partnerschap. Hoe dat precies ingevuld gaat worden, wordt de komende maanden pas duidelijk. Wel is duidelijk dat wij het totale schadeproces willen coördineren, van de schade tot aan het sluiten van het dossier en alle stappen daartussen: schadeherstel, expertise en de schadeafhandeling bij de verzekeraar. Wij willen de uitbestedingspartner worden van allerlei bedrijven en hebben daarvoor de expertise met betrekking tot het managen van het schadeproces in huis gehaald.”
Stroomlijnen
De toegevoegde waarde is volgens Klinkert dat er niet alleen naar de centen wordt gekeken, maar dat het proces ook daadwerkelijk gestroomlijnd wordt. “Wij gaan een stap verder: wij kijken naar het reparatieproces als zodanig en niet alleen naar de kosten.” Nobilas is in ons land in gesprek met leasemaatschappijen, wagenparkbeheerders en autoverhuurbedrijven. Verzekeraars zullen op korte termijn worden benaderd.
Om het herstelproces te coördineren, zijn ook schadeherstelbedrijven nodig. Nobilas is bezig met het selecteren van een netwerk van schadeherstellers dat moet uitgroeien tot zo’n 125 bedrijven. “Dat moeten de topbedrijven zijn in Nederland. Een samenwerking met Nobilas moet een kwaliteitslabel worden”, aldus Klinkert.
Het motief voor Aon om met Nobilas te gaan praten, is dat het bedrijf zelf al bezig is een totaalconcept te ontwikkelen voor dat deel van de autoportefeuille dat gedekt is door middel van alternatieve risicofinanciering. Daardoor kunnen beide partijen gebruik maken van elkaars kennis. Aon heeft ook auto’s in portefeuille die zijn verzekerd bij maatschappijen met een eigen schadeherstelconcept, zoals Schadegarant en Topherstel. Hoe daarmee bij een eventuele samenwerking met Nobilas moet worden omgegaan, is Aon nog aan het bekijken.

Reageer op dit artikel