nieuws

Akkoord over richtlijn ‘Verkoop op afstand’

Archief

Europese ministers hebben een akkoord bereikt over de ontwerprichtlijn ‘Verkoop op afstand van financiële diensten’.

‘Verkoop op afstand’ heeft betrekking op de verkoop van financiële diensten per mail, telefoon, internet, fax en post. Bescherming van de consument is het hoofddoel van de richtlijn, die vier belangrijke bepalingen bevat. Zo is het in de toekomst verboden om marketingpraktijken uit te oefenen die gericht zijn op geforceerde afname van financiële diensten. Er komt tevens regelgeving betreffende de ongevraagde benadering van consumenten via telefoon of e-mail. Op de derde plaats bevat de richtlijn normen ten aanzien van de informatieverstrekking aan consumenten. Klanten krijgen bovendien de mogelijkheid de overeenkomst te herroepen.
Volgens Europees commissaris Frits Bolkestein, verantwoordelijk voor de Interne Markt, maakt deze richtlijn het voor zowel consumenten als aanbieders makkelijker om de nationale grenzen te overschrijden “nu er een omgeving is gecreëerd van veiligheid en vertrouwen”. Het betreft overigens nog een ontwerprichtlijn die nu voor tweede lezing naar het Europees parlement gaat.

Reageer op dit artikel