nieuws

Aegon kapt met groot aantal expertisebureaus

Archief

Aegon heeft besloten haar schade-expertises voortaan te laten uitvoeren door twee à drie bureaus. Dit betekent dat enkele tientallen bureaus Aegon per 1 juli als opdrachtgever zijn kwijtgeraakt. De ‘concentratiemaatregel’ is het gesprek van de dag in expertiseland, vooral omdat ook andere grote verzekeraars met vergelijkbare ideeën rondlopen.

De directies van tal van expertisebureaus willen uitsluitend op basis van vertrouwelijkheid reageren, omdat zij hun eigen ruiten niet willen ingooien in de saneringsslag die nu aan de gang is. Het besluit van Aegon tekende zich al maandenlang af, maar kwam voor velen eind juni toch als een koude douche.
Aegon wil niet de namen noemen van de uitverkoren bureaus, maar uit de branche komt uit alle hoeken naar voren, dat het in elk geval om CED en de Bartok Groep gaat. Volgens Aegon zijn de hoofdmotieven om zich te concentreren op een beperkt aantal bureaus: efficiency en een betere beheersing van de processen. De concentratie betreft het gehele schadeverzekeringsbedrijf, dus zowel de particulieren- als de bedrijvenmarkt.
Aegon blijkt scherp ingekocht te hebben bij bureaus die alle disciplines in huis hebben. "Er worden prijzen gedeponeerd waarvoor een professional niet eens een brief kan schrijven", reageert een expert die buiten de boot gevallen is. Een andere collega die eveneens zijn naam niet genoemd wil hebben, maakt zich zorgen over de kwaliteit van de expertise. "Als je een dubbeltje wil betalen, krijg je geen werk voor een kwartje."
 
Shoppen
Dat de spoeling in de expertisebranche dunner wordt, blijkt ook uit het feit dat er de laatste diverse bureaus omvallen. Zo werd vorige week het Centraal expertisebureau OV&W op eigen verzoek failliet verklaard. Het Amsterdamse expertise- en taxatiebureau, voornamelijk gericht op brandaansprakelijkheid, telt acht medewerkers. Aanleiding voor het faillissement is volgens kantoorgenoot Reerink van curator Van Hasselt het terugtrekken van een aantal grote opdrachtgevers. "Er wordt flink geshopt in deze branche. Als het elders goedkoper kan, gaat men daarheen." De schuldenlast is nog niet bekend.
Het Centraal expertisebureau OV&W is een fusie van het in 1982 opgerichte Centraal Expertisebureau, waar de in 1991 overleden ex-BCE-voorzitter Hans Evers mede-eigenaar van was, en expertisebureau OV&W. De werkzaamheden en een deel van het personeel van OV&W zijn overgenomen door de Bartok Groep. Bartok omvat de expertisebureaus Hettema + Disselkoen, Hedex, Corex, Extenso, McLarens Toplis (Nederland) en Toplis and Harding Special Services. In totaal zijn er circa driehonderd mensen werkzaam bij de expertisegroep, die een omzet van ca. e 20 mln heeft. De huidige bestuurders van OV&W zijn overigens drie ex-werknemers van Hettema + Disselkoen: Matheus Verberne, Catharina Wouterson en Willem Burggraaf.
 
Slachting
Directievoorzitter Frank Olijslagers van Bartok schat de omzet van OV&W op zo'n e 450.000. Olijslagers verwacht dat meer expertisebureaus het de komende tijd moeilijk krijgen, omdat verzekeraars alleen nog zaken willen doen met bureaus waar zij al hun opdrachten kunnen onderbrengen. "Veel grote verzekeraars gaan met grote expertisebureaus werken. Ze hebben geen zin om met veertig kleinere bureaus samen te werken en kiezen voor bedrijven waar ze alles kunnen onderbrengen. De afgelopen jaren konden met de rampen in Enschede en Volendam bijvoorbeeld via het Bureau Coördinatie Expertiseorgansaties (BCE) nog genoeg kleinere experts worden ingeschakeld, maar nu wordt dat minder. Sommige bureaus werken nog maar met één opdrachtgever. De expertisewereld is daarnaast sterk aan het vergrijzen. Veel experts willen nu hun bedrijf verkopen om hun pensioen veilig te stellen. Dat lukt echter niet, omdat de grote bureaus daar niet in geïnteresseerd zijn. Het werk komt toch wel naar hen toe. Daarmee richten we als grote bureaus een slachting aan onder de kleinere bureaus. De vraag is of deze beweging te keren valt. Uiteindelijk wordt het voor verzekeraars moeilijker om te switchen van expertisebureau als er nog maar drie of vier over zijn."
Enkele weken geleden ging het tien medewerkers tellende Bax Expertise in Hoofddorp failliet. Ook hier ging het om een bureau dat al geruime tijd actief was (25 jaar), maar toch het hoofd niet boven water kon houden. Volgens Olijslagers hebben ook grote expertisebureaus het moeilijk vanwege een geringer aantal opdrachten.
 
Eigen risico's
BCE-secretaris Peter Hamerslag vindt het moeilijk te beoordelen of er een shake-out onder de expertisebureaus op komst is. "Dat is afhankelijk van de samenstelling van de opdrachtgevers. Als een bureau één of twee opdrachtgevers heeft en er valt er een weg, dan ben je kwetsbaar. Ik denk dat dat ook bij OV&W het geval is geweest."
Hamerslag deelt de mening van Olijslagers dat grote verzekeraars steeds meer naar expertisebureaus gaan die een compleet pakket aan diensten kunnen leveren. "Dat er weinig nieuwe experts bijkomen, heeft deels te maken met de enorme stijging van de eigen risico's. Waar een particulier enkele jaren geleden nog een eigen risico had van e 250, is dat nu e 2.500 geworden. Onder dat bedrag wordt geen expert ingeschakeld; aan de onderkant van de markt is er dus geen werk meer. Daar krijgen ook de grotere bureaus last van. Maar we hebben het nu wel over het bulkwerk. Op het specialistische terrein, waar zo'n 20% van de experts werkzaam is, is geen sprake van vergrijzing."

Reageer op dit artikel