nieuws

Achmea krijgt kwart van Finchise Group in handen

Archief

Florinvest, de nieuwe participatiemaatschappij van Achmea, heeft een belang van 25% genomen in de Finchise Group, de holding waar de franchiseformules Pensioendesk, GeldXpert en HCCN, een inkoopcombinatie voor hypotheken, onder vallen.

Achmea zegt via Florinvest te willen participeren in een “select aantal kwalitatief hoogwaardige tussenpersonen om de positie in het intermediaire kanaal te versterken”. Daarbij, zo benadrukt de verzekeraar, gaat het alleen om minderheidsbelangen. In totaal is hier een pot van f 10 mln voor beschikbaar.
Finchise is overigens niet het eerste intermediairbedrijf waar Florinvest in deelneemt. De naam van het eerste bedrijf wil Achmea-woordvoerder René Visser niet kwijt. “Dat is aan de tussenpersoon zelf om dat naar buiten te brengen.”
Spontane reacties
Volgens Visser komen er, sinds bekend werd dat Achmea een participatiemaatschappij in haar gelederen heeft (zie AM 8, pag. 23), flink wat aanvragen binnen van tussenpersonen die geïnteresseerd zijn en wel een gedeelte van de aandelen willen verkopen. “Elke aanvraag wordt op z’n merites beoordeeld. Florinvest is een venture-capitalist en dus wordt er vooral getoetst op rendement.”
Naast het onderzoeken van de spontane aanmeldingen gaat Florinvest ook zelf actief op zoek naar mogelijke deelnemingen. “We zijn natuurlijk bekend in het intermediaire kanaal en je vangt wel eens iets op”, aldus Visser. Bij Florinvest, dat gevestigd is in Leeuwarden, werken momenteel drie mensen, waaronder directeur Jeroen Ekkel.
Formules uitbouwen
De aandelen van Finchise waren volledig in handen van Henk Vlieg (Vlieg Advies groep), Ben Langenhof (Van Ek Adviseurs) en Robert van der Werf (marketingbureau MeMo). “De reden om een kwart van de aandelen te verkopen, is dat met het extra kapitaal de uitbouw van de formules nu in een versneld tempo uitgevoerd kan worden”, verklaart Harry Wichers, commercieel directeur van Finchise. Volgens hem zijn er beslist geen productie-afspraken gemaakt. “We hadden voor het geld ook gewoon naar een bank kunnen stappen, maar je kruipt toch eerder tegen een verzekeraar aan.”
De nieuwe positionering van De Pensioendesk als “een A-merk voor pensioenen”, zoals die bijna twee jaar geleden werd ingezet, leverde het afgelopen jaar een drastische teruggang in het aantal franchisenemers op. Momenteel heeft De Pensioendesk dertig vestigingen, tegen 58 twee jaar geleden. Met vijf tussenpersonen zouden nu nog gesprekken worden gevoerd. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt vijftig.
De andere Finchise-dochter is GeldXpert, een adviesketen vooral gericht op hypotheken, waar de teller op 26 kantoren is blijven staan. De formule biedt ruimte voor tachtig deelnemers. Ook hier is het aantal deelnemers flink afgenomen. Vorig jaar had de keten nog 35 deelnemers. “Maar we zijn weer volop aan het werven”, zegt Wichers.
De derde en laatste Finchise-loot doet het daarentegen heel wat beter. Bij HCCN, een inkooporganisatie op het gebied van hypotheken, zijn 160 tussenpersonen aangesloten. “Het gaat dan vooral om tussenpersonen die per jaar zo’n vijftien hypotheken sluiten. HCCN is eigenlijk een soort DAK-constructie voor hypotheken en fungeert als volmachthouder. We worden de laatste tijd overigens veel gebeld door verzekeraars die de samenwerking met kleine tussenpersonen overwegen stop te zetten. Via ons zoeken ze dan een nette oplossing om van ze af te komen.” Wichers ziet dan ook nog zeker groeimogelijkheden voor HCCN. “De top ligt op vijfhonderd deelnemers.”

Reageer op dit artikel