nieuws

ABZ corrigeert tarieven

Archief

ABZ heeft de vlak voor Kerst gecommuniceerde tarieven aan tussenpersonen moeten corrigeren. De prijs voor prolongatieberichten moet zijn f 0,11 in plaats van f 0,22.

“Bij een proefrun van de facturatie in januari bleek dat er een fout bedrag was gecommuniceerd. Wij hebben dat inmiddels aangepast en de klant krijgt van ons een correcte factuur toegestuurd”, luidt de uitleg van ABZ-woordvoerster Yvonne Kersten.
Naar aanleiding van deze prijs per prolongatiebericht was er al enige onrust ontstaan in de markt. Onder andere de BAE-Groep uit Eindhoven had in een nieuwsbrief voor aangesloten tussenpersonen hierover al zijn gal gespuwd. Ook de NVA werd gebeld door leden over deze nieuwe prijsstelling. In een brief gedateerd 17 januari heeft de NVA dan ook om een reactie gevraagd bij ABZ. “Tot op heden hebben wij van ABZ nog geen formele reactie gekregen”, zegt Ruud van Bommel, secretaris van de ICT-commissie van de NVA.
ABZ hanteerde voorheen een tarief van f 0,01 per 100 verzonden bytes. ABZ geeft aan, dat mede op verzoek van NBVA en NVA nu een stuksprijs wordt berekend. Volgens berekening van ABZ ligt de gemiddelde lengte van een prolongatiebericht op 1.100 bytes en is de prijs van een prolongatiebericht nu dus f 0,11.
Ook deze uitleg verbaast Van Bommel. “Wij hebben bij ABZ aangegeven dat de maandfacturen die onze leden kregen zeer ondoorzichtig waren. Er stond een prijs op, gebaseerd op ontvangen bytes. Voor de tussenpersoon was dit niet te traceren. Ons verzoek was dan ook dit meer te specificeren. Dat zij daar vervolgens een stuksprijs van gemaakt hebben, zal wel komen door het beperkte inlevingsvermogen van de monopolist.”
Flexibiliteit
Tegelijkertijd met het vaste tarief voor prolongatieberichten heeft ABZ ook het aantal abonnementsvormen van twintig teruggebracht naar twee. In de oude situatie kon men ook alleen de diensten afnemen die men daadwerkelijk gebruikte. In de nieuwe situatie lijkt deze flexibiliteit nu verdwenen te zijn.
ABZ weerspreekt dat. “Wanneer een aantal diensten worden gecombineerd tot twee pakketvormen lijkt het wellicht alsof de flexibiliteit afneemt. De pakketten zijn echter gebaseerd op de diensten die doorgaans al in combinatie door vele tussenpersonen worden afgenomen. Voor velen zal de flexibiliteit dus juist toenemen omdat de dienstverlening zich niet beperkt tot slechts één (of een paar) van de huidige componenten.”
In diezelfde brief van 17 januari heeft de NVA ook haar ongenoegen uitgesproken over deze ‘gedwongen winkelnering’ bij ABZ. “ABZ heeft één X-net pakket ontwikkeld waar alle diensten in zitten en hanteert vervolgens twee prijzen, afhankelijk van de grootte van het kantoor. Wij hebben leden die internet, e-mail en domeinnaamregistratie al ergens anders afnemen. Zij worden nu gedwongen daar dus twee keer voor te betalen”, zegt Van Bommel.
ABZ zegt “dat reacties op de nieuwe tariefstructuur geïnventariseerd zullen worden en indien de markt daarom vraagt deze opnieuw onder de loep genomen zal worden.”

Reageer op dit artikel