blog

Breinbrekers

Archief

Ik word de laatste tijd overspoeld door waterschades. Dat komt zo, wij hebben een aantal verenigingen van eigenaars in de boeken. En wanneer er zich binnen zo’n vereniging een schade voordoet, komt die meestal niet alléén. Zeker niet wanneer het een opstalschade betreft. En het is dan ook niet zo heel vreemd dat de tussenpersoon, wanneer bij één gebeurtenis meerdere appartementen betrokken zijn, wel eens in de war raakt.

Neem nou de zaak van de kapotte leiding. Die liep over een hele derde woonlaag. De badkamers hadden schade en de plafonds van de onderliggende appartementen óók. Het was een flinke uitzoekerij. Ik ontving mailtjes van de beheerder, van de expert, de eigenaren van de appartementen en de huurders. Iedereen zette elkaar in de CC, waardoor een soort tsunami aan doorgestuurde berichten ontstond. En alsof het allemaal nog niet ingewikkeld genoeg was, kreeg ik opeens ook rechtstreeks offertes van een aannemer.
Na flink wat knip- en plakwerk, had ik de juiste personen aan de juiste schades gekoppeld. Eén bericht bleef echter een vreemde eend in de bijt. Het betrof een prijsopgave voor het opnieuw behangen van een muur. Niets bijzonders, behalve dan dat de naam van de bewoner niet op mijn lijstje van de tweede en derde woonlaag voorkwam. Via de aannemer achterhaalde ik het adres van de Grote Onbekende. Dat zorgde voor een verrassing. Het bleek te gaan om een schademelding van een appartement op de vijfde verdieping. En dat terwijl ík al dagen bezig was met de nattigheid van de tweede en derde etage. Vreemd. Water was toch sinds Newton wettelijk verplicht om naar benéden te stromen?! Een telefoontje naar de bewoner van het betreffende appartement gaf opheldering. Het bleek hier weliswaar te gaan om een waterschade, maar dan één met een heel andere oorzaak; een raam dat tijdens de (wintersport-)vakantie had opengestaan, had zoveel regenwater naar binnen gelaten dat het behang spontaan de vorm van een bugelpiste had aangenomen. Het had de verzekerde echter wel zo handig geleken om in het reeds gevormde kliekje mee te claimen, aldus een storm in een glas water creërende. Afijn, nu de schade volledig ontrafeld was, kon ik verder met de afhandeling. En gelooft u mij, vergeleken met het oplossen van de hierboven beschreven verzekeringspuzzel was het uitleggen waarom de ene schade (gesprongen leiding) wel en de andere schade (regenwater binnengedrongen door open raam) niet gedekt was een peulenschil. Zo ziet u maar, sommige schades zijn echte breinbrekers. En laat ik daar nou nét dol op zijn!
 
evuysters@kluwer.nl

Reageer op dit artikel