nieuws

Populariteit maximaal eigen risico groeit bij zorgpolis

Schade 1107

Consumenten kiezen vaker voor het maximale eigen risico van € 885 bij de zorgverzekeringen. Dit blijkt uit cijfers van de vergelijkingssites Independer en Pricewise die terugblikten op het afgelopen overstapseizoen. De restitutiepolis en de aanvullende verzekering lijken echter op hun retour.

Populariteit maximaal eigen risico groeit bij zorgpolis

Independer trekt uit het zorgseizoen 2017 de conclusie dat mensen kritischer kijken naar de prijs-kwaliteitverhouding, later overstappen en vaker vergelijken vaker met hun mobieltje. Zo werd het verhogen van het eigen risico van de verplichte € 385 naar het maximum van € 885 populairder. Hierdoor daalt de premie voor de basisverzekering. In 2015 en 2016 koos zo’n 25% voor het maximale eigen risico. In 2017 was dat 28%.

Terreinwinst hoogste eigen risico

Bij overstappers via Pricewise.nl blijft het standaard eigen risico van € 385 verreweg het meest populair, 70% van de overstappers kiest hiervoor. Het hoogste eigen risico van € 885,- wint echter terrein; hier kiest 25% voor. De overige 5% kiest voor een van de bedragen tussen de twee uitersten in (€ 485, € 585, € 685 of € 785). Vorig jaar koos nog maar zo’n 16% van de Pricewise-klanten voor het hoogste eigen risico en 79% voor het standaard eigen risico.

Pleidooi Chris Oomen

De groeiende populariteit van het maximale eigen risico is in weerwil van het pleidooi van onder meer Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW. Hij bepleitte onlangs het schrappen van het het vrijwillig eigen risico, zodat voor iedereen de zorgpremie een paar tientjes omlaag zou kunnen.

Restitutiepolis minder populair

De cijfers van Independer laten verder zien dat de vaak duurdere restitutiepolis, met volledige vrije zorgkeus, minder populair wordt. In 2015 sloot 25% procent een restitutiepolis af bij Independer voor 2016. In 2017 (voor 2018) was dat nog geen 15%. Bij Pricewise kiest 75% van de overstappers voor de naturaverzekering, net als vorig jaar. “De restitutieverzekering werd iets minder vaak afgesloten dan vorig jaar en de combinatiepolis juist wat meer”, vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Zelf betalen tandartskosten

Ook wordt er door minder mensen een aanvullende verzekering (tandarts of andere aanvulling) gesloten. Independer spreekt van een daling van 9% ten opzichte van 2015 wat betreft het aantal overstapppers dat kiest voor een aanvullende verzekering. Bij Pricewise koos het afgelopen overstapseizoen twee derde oor minstens één aanvullende verzekering. Dat is minder dan vorig jaar, toen koos nog ruim 80% voor een of meer aanvullende verzekeringen. Volgens De Kok komt dit doordat mensen nu meer berekenen of ze de kosten eruit halen. “Als je een keer of twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor controle, ben je goedkoper uit als je zelf betaalt.”

Meer vergelijkingen op mobieltje

Independer constateert tenslotte dat het aantal mensen dat zorgverzekeringen vergelijkt via hun mobieltje fors is toegenomen. In 2015 werd nog 30% van de vergelijkingen gemaakt via de mobiele telefoon. In 2017 was dat 35%. Van de mensen tussen de 25 en 45 jaar maakten dit jaar 38% een vergelijking op een mobieltoestel. En in de groep 65+ ziet de vergelijkingssite ook een stijging van ruim 5% in twee jaar tijd.

Reageer op dit artikel