nieuws

Diks: ‘Veel taxi’s rijden onverzekerd rond’

Schade 3848

Meerdere verzekeraars hebben besloten om per 1 januari 2018 te stoppen met het verzekeren van taxi’s. Dit meldt intermediair Diks Verzekeringen op basis van eigen waarnemingen. Volgens Diks zijn veel taxi’s nu op zoek naar een nieuwe autoverzekering maar rijden ze tot die tijd onverzekerd rond. 

Diks: ‘Veel taxi’s rijden onverzekerd rond’

Volgens Diks hebben de verzekeraars die zijn gestopt met het verzekeren van taxi’s de betreffende bedrijven vrij laat geïnformeerd waardoor veel taxibedrijven nu nog op zoek moeten naar een andere autoverzekering. Diks Verzekeringen: “Verzekeraars hebben de mogelijkheid om contracten niet te verlengen. Hiertoe kan besloten worden als de schadelasten te hoog zijn. Maar het kan onredelijk uitpakken.”

Honderden taxi’s niet verzekerd

Er rijden volgens de intermediair nu honderden taxi’s rond die niet verzekerd zijn. “Ze maken flink veel kilometers, dus is de kans op een ongeval naar verhouding groot.” Wel lopen de verzekeraars die de polis beëindigd hebben per 1 januari 2018,  volgens Diks nog een ‘narisico’. Dat wil zeggen dat de oorspronkelijke verzekeraar van de schadeveroorzakende taxi nog aangesproken kan worden voor een schade na 1 januari 2018.

Groeiende populariteit Tesla

Sinds 1 januari heeft Diks al meer dan honderd aanvragen binnengekregen voor het verzekeren van taxi’s. Er zijn nog enkele verzekeraars die ze willen verzekeren, maar het aanbod wordt steeds kleiner. “Het lukt nog steeds om ze te verzekeren tegen een redelijke premie, maar de spoeling wordt dunner.” Het bedrijf wijst op de groeiende populariteit van Tesla’s als taxi. “Deze auto’s vormen een nog groter probleem om all-risk te verzekeren.”

Verzekeraars moeten meedenken

“Wij roepen verzekeraars op om mee te denken met ondernemend Nederland. Verzekeraars moeten ook thuis geven als het een keer iets lastiger wordt. Het is ook niet goed voor het imago van verzekeraars om problemen weg te schuiven. Een maatschappelijk betrokken verzekeraar denkt ook mee als het verzekeren een keer wat lastiger ligt”, aldus Marc Diks, mede-eigenaar van Diks verzekeringen.

Dreigende onverzekerbaarheid

Diks is niet eerst partij die noodklok luidt over het slinkende aanbod van verzekeraars die taxi’s willen verzekeren. Eerder waarschuwde onder meer Adfiz voor de dreigende onverzekerbaarheid van lastige risico’s.

Niet onmogelijk

In een reactie geeft Rudi Buis namens het Verbond van Verzekeraars aan te horen dat het op deelterreinen (taxi’s, recycling)  lastiger wordt om je te verzekeren, “maar niet dat het onmogelijk is.”  Hij wijst erop dat een groot risico ook vaak meer premie betekent. “Sommigen noemen dat dan onverzekerbaar, maar dat klopt niet: het kost alleen meer.”

Extra dekkingscapaciteit

Vorige maand maakte De Vereende bekend extra dekkingscapaciteit in huis te hebben gehaald om taxibedrijven te verzekeren.

Reageer op dit artikel