nieuws

Amerikaanse verzekeraar: ‘Tesla’s rijden meer en duurdere schade’

Schade 2115

De Amerikaanse autoverzekeraar AAA schroeft de premies voor Tesla-rijders flink op. Bezitters van een Model S of Model X gaan 30% meer betalen. Volgens AAA claimen de Tesla’s “abnormaal vaak” een schade en pakt die bovendien vaak duurder uit dan bij andere auto’s uit dezelfde klasse.

Amerikaanse verzekeraar: ‘Tesla’s rijden meer en duurdere schade’

Autoverzekeraar AAA kwam tot die conclusie na analyse van schadedata van het Highway Loss Data Institute, schrijft Automotive News. “Dezelfde patronen zagen we in onze eigen data, en dat gaf ons het vertrouwen om de tarieven te veranderen”, zegt Anthony Ptasznik van de verzekeraar. Hij krijgt steun van Russ Rader, woordvoerder van het Insurance Institute for Highway Safety. “Tesla’s zijn betrokken bij veel crashes en de reparaties zijn duur. Consumenten moeten daarvoor betalen als ze hun auto verzekeren.”

Meer claims, hogere kosten

Een defect aan de achterwielaandrijving van de Tesla Model S wordt 46% vaker dan gemiddeld geclaimd, en de kosten voor reparatie zijn twee keer zo hoog dan de gemiddelde herstelkosten. Automobilisten met een Tesla Model X dienen 41% vaker dan gemiddeld een claim in. Volgens Highway Loss Data Institute kosten die claims 89% meer dan gemiddeld.

Appels met peren

Tesla is het niet eens met de analyse. Volgens de fabrikant staat die ver af van de realiteit en vergelijkt AAA appels met peren. Model S en X zijn niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld een Volvo stationwagon, aldus een woordvoerder. Model S heeft volgens Tesla de kleinste kans op letsel, zou blijken uit een onderzoek van de National Highway Traffic Safety Administration. “We verwachten dat Model X de beste score krijgt voor een SUV die ooit is getest”, reageert een woordvoerder.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.