nieuws

Ruim helft ZZP’ers geen rechtsbijstand door te hoge kosten

Schade 1043

Ruim de helft van de zzp’ers (56,1%) beschikt niet over een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Een klein deel van deze groep (13,6%) overweegt deze verzekering wel af te sluiten, zo meldt de ZZP Barometer in een onderzoek onder 744 zzp’ers. Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met Centraal Beheer.

Ruim helft ZZP’ers geen rechtsbijstand door te hoge kosten

Zzp’ers die (nog) geen rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten geven aan dat de voornaamste reden hiervoor de hoge kosten van de verzekering zijn. Het aantal zzp’ers dat wel over een zakelijke rechtsbijstandverzekering beschikt is volgens het onderzoek de afgelopen drie jaar met 15,6 procent toegenomen; van 35,9 procent in 2014 naar 41,5 procent in 2017. “De kosten van een juridisch geschil kunnen hoog oplopen. Zeker voor een zelfstandig ondernemer kunnen deze kosten er flink inhakken. Het is goed om te zien dat steeds meer zzp’ers zich hier bewust van zijn en dit risico verzekeren,” aldus Marc Bijwaard van Centraal Beheer.

1 op 3 zzp’ers dekt de risico’s zelf

Zzp’ers die niet over een zakelijke rechtsbijstandverzekering beschikken, geven aan dat de belangrijkste reden hiervoor de hoge kosten zijn. Een groot deel (27,6%) geeft ook aan niet over de verzekering te beschikken omdat zij dit risico op een andere manier hebben gedekt, bijvoorbeeld via een eigen buffer of via de partner. Zzp’ers die niet van plan zijn ooit een rechtsbijstandverzekering af te sluiten geven in 14,2 procent van de gevallen ook aan dat zij deze verzekering niet nodig vinden. Van de zzp’ers die wel overwegen de verzekering af te sluiten zegt 26,3 procent hier gewoonweg nog niet aan toe te zijn gekomen.

Startende zzp’er sluit geen rechtsbijstandverzekering af

Uit het onderzoek is verder gebleken dat naarmate zzp’ers langer actief zijn, zij vaker een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten. Van de zzp’ers die één tot twee jaar actief zijn beschikt 36,8 procent over de verzekering. Onder de groep zzp’ers die langer dan twee jaar actief zijn is dit 43,1 procent. Van de startende zzp’ers, die minder dan één jaar actief zijn, beschikt niemand over een zakelijke rechtsbijstandverzekering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.