nieuws

‘Verzekeraars frustreren vrije artsenkeuze’

Schade 1395

Veel zorgverzekeraars eerbiedigen niet de vrije artsenkeuze in hun polisvoorwaarden. De Stichting Zorghuis heeft daarom een handhavingsverzoek ingediend bij de Nederlandse Zorgautoriteit (Nza). Dit meldt het platform over zorgnieuws Zorgvisie.

‘Verzekeraars frustreren vrije artsenkeuze’

In de voorwaarden van verschillende polissen van CZ, Ohra, Menzis, Zilveren Kruis/Achmea, Ditzo en de Amersfoortse staan volgens Stichting Zorghuis tal van beperkingen van de vrije artsenkeuze. “De vrije artsenkeuze, wordt in regel én uitvoering geschonden ondanks de eerdere politieke keuze dat die gewaarborgd moet blijven”, zo stellen Arwin Mulderij en Ronald van Oosterhout van Stichting Zorghuis tegen Zorgvisie. Deze stichting wil via een bodemprocedure duidelijkheid te vragen over het hinderpaalcriterium voor de hele breedte van de zorg.

Verplichte keuze

Zo zouden zorgverzekeraars ten onrechte vooraf toestemming vereisen als de verzekerde voor een zorgverlener kiest die geen contract heeft met de verzekeraar. Zilveren Kruis zou nog verder gaan en in de voorwaarden de verzekerde verplichten naar een zorgverlener te gaan die het Zilveren Kruis kiest.

Geen polisvoorwaarden

Volgens Stichting Zorghuis maakt zorgverzekeraar CZ het helemaal bont. “CZ heeft namelijk geen polisvoorwaarden voor de op haar website af te sluiten verzekeringsproducten. De polisvoorwaarden die deze zorgverzekeraar wel publiceert, hebben betrekking op geheel andere polissen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.