nieuws

4,2% van huishoudgeld gaat op aan verzekeringen

Schade 2401

Nederlanders gaven in 2015 4,2% van hun inkomen uit aan verzekeringen, iets minder dan de 4,5% in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat publiceert. Het is het hoogste percentage van alle EU-landen. Als de zorgpremie uit de cijfers wordt gehaald, zakt Nederland naar de subtop, zegt het Verbond van Verzekeraars in een reactie.

4,2% van huishoudgeld gaat op aan verzekeringen

Gemiddeld gaven EU-burgers 2,5% van hun huishoudbudget uit aan verzekeringen in 2015. Nederland is koploper met 4,2%, gevolgd door Frankrijk (3,9%), Duitsland (3,1%) en Oostenrijk (2,9%). Hekkensluiter is Bulgarije, waar mensen slechts 0,8% van hun inkomen uitgeven aan verzekeringen. Een jaar eerder lagen de percentages nog iets hoger. In 2014 gaf de hele EU 2,7% uit aan verzekeringen, Nederlanders 4,5%.

Trek uit deze cijfers niet de conclusie dat Nederlanders het meest risicomijdende volk zijn van Europa, reageert het Verbond van Verzekeraars. Die kop in het Financieele Dagblad zette Verbond-directeur Leo de Boer aan tot het versturen van een verbolgen tweet over deze “mythe”:


Geschoonde lijst

“Het vergelijken van de uitgaven aan premies per hoofd van de bevolking is niet eerlijk, want in veel landen lopen de zorgkosten via de belastingen”, zegt Verbond-woordvoerder Rudi Buis in een toelichting. “Het premievolume is in Nederland inderdaad het hoogst, maar als je de zorgpremies uit de cijfers haalt, staan we in de middenmoot of subtop.” In de cijfers van het Verbond moet Nederland op deze geschoonde lijst (pagina 21) Zwitserland (geen EU), Denemarken, Finland, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen (geen EU), Zweden, Frankrijk en België voor laten gaan.

Volgens Buis heeft Nederland wel ontzettend veel verschillende verzekeringen in vergelijking met andere EU-landen. “Van een bruiloftverzekering tot een tuinverzekering, Nederlanders kunnen zo’n beetje alles verzekeren.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.