nieuws

Aon: ‘Werkgevers betaalden mogelijk duizenden euro’s te veel Whk-premie’

Schade 911

Werkgevers hebben mogelijk jarenlang duizenden euro’s teveel betaald aan de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Met die premie verzekeren zij hun werknemers onder meer tegen de financiële gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Dat stelt risicoadviseur en verzekeringsmakelaar Aon.

Aon: ‘Werkgevers betaalden mogelijk duizenden euro’s te veel Whk-premie’

Aon baseert zich op een uitspraak van het gerechtshof Amsterdam van afgelopen maand. In die zaak betoogde een werkgever dat in de gedifferentieerde Whk-premie voor 2014 ten onrechte ook de Ziektewetlasten zijn meegenomen. Op die lasten, die gebaseerd zijn op de uitkeringslasten uit 2012, had de werkgever naar eigen zeggen geen invloed. Het gerechtshof stelde hem in het gelijk.

Stroom aan claims

Dat betekent volgens Aon dat de Belastingdienst een stroom aan claims tegemoet kan zien van werkgevers die ook een te hoge gedifferentieerde Whk-premie hebben betaald. Die claims kunnen volgens de adviseur zelfs nog hoger uitpakken als de uitspraak ook zou gelden voor de gedifferentieerde voor de uitkeringen voor de WGA-flex in 2012. De Belastingdienst kan overigens nog in cassatie gaan.

Controles opnieuw uitvoeren

“Dit is het moment voor werkgevers om hun gedifferentieerde Whk-premie vanaf 2014 te controleren en te laten corrigeren,” zegt Daniel Rijnbeek, consultant corporate wellness van Aon Nederland. “Werkgevers zullen zich nu terecht afvragen of zij de afgelopen jaren ook onnodig veel voor de Whk hebben betaald. Wie daar zekerheid over wil, adviseren wij de jaarlijkse controles van deze premie vanaf 2014 opnieuw te laten uitvoeren.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.