nieuws

‘Autopremie kan binnen één straat honderden euro’s verschillen’

Schade 1306

De premies voor exact dezelfde WA-autoverzekering kunnen zelfs binnen een straat flink uiteenlopen. Uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat de verschillen met de buurman kunnen oplopen tot 77%. Bijna twee derde van de autoverzekeraars past ‘microzoning’ toe waardoor premies al kunnen verschillen als de laatste letter van de postcode anders is.

‘Autopremie kan binnen één straat honderden euro’s verschillen’

Pricewise deed onderzoek naar premiedifferentiatie bij 22 autoverzekeraars op meer dan 3.500 postcodes in de vijf grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Daarnaast werden nog eens ruim 500 postcodes onderzocht in veertien kleinere gemeenten. De vergelijker gebruikte één profiel: een bestuurder van 39 jaar oud met drie schadevrije jaren. De persoon rijdt 15.000 kilometer per jaar en verzekert een Volkswagen Golf uit het jaar 2008 met enkel een WA-dekking.

Premiedifferentiatie op huisnummer

In Rotterdam zijn de grootste verschillen te vinden. Klanten kunnen tot 77% duurder uit zijn, afhankelijk van welk huisnummer iemand heeft in dezelfde straat. Dat betekent bij Lancyr bijvoorbeeld ruim € 460 premie extra per jaar. In de kleinere gemeenten zijn de verschillen doorgaans minder groot, maar ook daar komen uitschieters voor tot 59% of € 229 per jaar afwijking van de buren.

De verschillen komen doordat veel verzekeraars (64%) aan geavanceerde microzoning doen. Dat is premiedifferentiatie als de letters van de postcode verschillen. Verzekeraar Generali past zelfs premiedifferentiatie toe op huisnummer en toevoeging.

Verschillen afgenomen

Overigens zijn de verschillen in premies binnen een straat wel minder extreem dan twee jaar geleden. Toen voerde Pricewise een vergelijkbaar onderzoek uit. Toen bleek dat sommige automobilisten 150% meer moesten betalen dan hun buren een eindje verderop in de straat.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.