nieuws

NN ziet geen heil meer in verzekeren beroepsaansprakelijkheid acccountants

Schade 5104

Nationale Nederlanden stopt met het verzekeren van het beroepsaansprakelijkheidsrisico voor accountants, notarissen en advocaten. Dit meldt SRA, een branchevereniging waarbij 370 accountants- en advieskantoren zijn aangesloten. De stijgende schadelasten zijn mede debet aan de stap van NN. 

NN ziet geen heil meer in verzekeren beroepsaansprakelijkheid acccountants

Op dit moment is er bij Nationale Nederlanden een speciale mantel voor de beroepsaansprakelijkheidsverzekering waar veel SRA-leden, maar ook notarissen en advocaten, gebruik van maken. NN heeft echter aangekondigd de markt te gaan verlaten. Alle polissen met een vervaldatum na 1 april 2018 worden niet meer verlengd. De stap van NN heeft volgens SRA te maken met tegenvallende resultaten en een ander beleid. Volgens de branchevereniging kan het besluit direct gevolg hebben voor haar leden die nu in allerijl op zoek moeten naar een nieuwe verzekeraar die hun beroepsaansprakelijkheid wil dekken.

Geleidelijke terugtrekking

Volgens woordvoerder Bas Kuik van NN is er sprake van een geleidelijke terugtrekking uit de markt die eind volgend jaar moet zijn afgerond. “Het is voor ons een nichemarkt. Het gaat om een relatief kleine branche waarbij wij hoofdzakelijk de kleine spelers bedienen. Het segment is voor ons te klein om mee door te gaan maar er zijn nog een paar goede spelers waar de beroepsgroepen gebruik van kunnen maken. ”

Hét kennisinstituut

Assurantiemakelaar Freek Njio noemt het besluit van NN  tegenover Accountant.nl ‘bizar’. “Vroeger gold NN als hét kennisinstituut op het gebied van beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Ze beheerste de hele markt, niet alleen voor accountants maar ook voor advocaten en notarissen. Zo’n beetje elk kantoor had destijds deze verzekering ondergebracht bij NN.” Kuik relativeert dat en stelt dat NN nooit meer dan 40% van de markt heeft bediend.

Toegenomen claimcultuur

Totaal onverwacht komt het bericht volgens hem echter niet.  “Doordat NN geen externe voorwaarden kan accepteren en aan hoge kostenloading vast zit, is hun portefeuille de afgelopen jaren aanzienlijk gekrompen. Ook neemt de claimcultuur toe en stijgt de schadelast voor verzekeraars op beroepsaansprakelijkheid.” Daarmee hebben volgens hem meerdere marktpartijen te maken. Hij wijst op prijsverhogingen die Zurich heeft aangekondigd.

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels

Reageren kan op twee manieren.

Meld uzelf als gebruiker aan, uw naam verschijnt dan automatisch bij de reacties.

Of vink de optie gast aan en reageer onder eigen naam of een schuilnaam. Inlog en wachtwoord zijn dan niet nodig. Het kan maximaal 1 minuut duren voordat uw reactie zichtbaar wordt.

Een e-mailadres wordt altijd gevraagd maar nooit getoond.