nieuws

Datalek legt gegevens 95.000 ANWB-leden bloot

Schade 691

Door een datalek bij de ANWB-webwinkel zijn van een groot aantal leden bijna twee weken lang gegevens online toegankelijk geweest.

Datalek legt gegevens 95.000 ANWB-leden bloot

Het datalek is op 21 september ontstaan in de ANWB-webwinkel. Daardoor is “een bestand met gegevens van klanten voor derden toegankelijk geweest”. Volgens de NOS waren van 87.500 mensen via Google e-mailadressen, betaalvoorkeuren, adressen, telefoonnummers en namen te vinden. Van 7.500 leden was alleen het e-mailadres te zien.

Lek na twee weken gedicht

Volgens de wielrijdersbond is het lek inmiddels gedicht. Klanten van wie de gegevens op straat lagen, hebben dinsdag – bijna twee weken later – een e-mailbericht ontvangen. “Hoewel slechts een deel van de gelekte gegevens mogelijk is ingezien door derden, heeft de ANWB besloten alle klanten van wie gegevens tijdelijk toegankelijk waren per e-mail te informeren. Bankgegevens, creditcardgegevens of inlogdata zijn niet toegankelijk geweest. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.” Volgens de ANWB kunnen de gegevens mogelijk gebruikt worden voor het versturen van phishing mails.

Fout leverancier

De bond zegt dat een fout van een van de leveranciers de oorzaak is geweest. “Na de ontdekking hebben we onmiddellijk maatregelen getroffen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. De ANWB hanteert uiterst strenge richtlijnen voor de beveiliging van klantgegevens en werkt continu aan de veiligheid van de website. Ook onze leveranciers moeten aan alle eisen voldoen.”

Reageer op dit artikel