nieuws

‘Contract zorgverzekeraars met ziekenhuizen voor betere borstkankerzorg’

Schade 1210

Zes zorgverzekeraars gaan zeven ziekenhuizen belonen als die onderling samenwerken om borstkankerbehandelingen te verbeteren. De ziekenhuizen krijgen meer betaald als de kwaliteit van de zorg omhoog gaat. Dat meldt Het Financieele Dagblad vandaag.

‘Contract zorgverzekeraars met ziekenhuizen voor betere borstkankerzorg’

Het gaat om zorgverzekeraars CZ, Menzis, ASR, ONVZ, Eno en Zorg en Zekerheid die een driejarig contract hebben gesloten met Santeon, een samenwerkingsverband van zeven topklinische ziekenhuizen verspreid over Nederland.

Bij het beoordelen van de kwaliteit van de geleverde borstkankerzorg kijken de verzekeraars onder andere naar de tevredenheid van patiënten maar ook naar hoe vaak een borstbesparende operatie is uitgevoerd zonder opname, een behandeling die minder belastend is voor de patiënt en goedkoper voor de zorgverzekeraar. Gaat de kwaliteit omhoog, dan krijgen de ziekenhuizen meer geld.

Geen patiëntenplafond
De verzekeraars verwachten dat het contract betere zorg en besparingen oplevert, zo vertelt zorgdirecteur Joël Gijzen van CZ in het FD. “Er komen veel nieuwe therapieën en geneesmiddelen bij, maar het is ook belangrijk om de huidige dagelijkse praktijk beter te doen.” Er is geen patiëntenplafond, een maximaal aantal patiënten dat ziekenhuizen per jaar kunnen behandelen, opgenomen in de nieuwe contracten. Gijzen in het FD: “Als het ziekenhuis meer patiënten aantrekt door de kwaliteit van zorg die zij bieden, dan moet er ook ruimte zijn om te groeien.”

Reageer op dit artikel