nieuws

Stormschade Sint Maarten: Nauwelijks exposure voor Nederlandse verzekeraars

Schade 5871

De tropische cycloon Irma mag dan dramatisch hebben huisgehouden op Sint Maarten, vooralsnog lijkt de blootstelling aan de ramp voor Nederlandse verzekeraars mee te vallen. De verzekeraars verkopen niet direct verzekeringen op het eiland. De schade lijkt hem vooral te zitten in Nederlandse toeristen die op het eiland gestrand zijn.

Stormschade Sint Maarten: Nauwelijks exposure voor Nederlandse verzekeraars

Hoewel de precieze schade nog nauwelijks in beeld te brengen valt door het wegvallen van internet en andere communicatie lijkt nu al duidelijk dat de schade door Irma op Sint Maarten ongeëvenaard zal zijn. Toch is er in dit geval geen sprake van een rampenplan bij het Verbond van Verzekeraars legt Rudi Buis uit. “Met alleen een Nederlandse vergunning kun je als verzekeraar niet actief zijn in Caribisch Nederland. Om verzekeringen te mogen aanbieden op de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) heb je bijvoorbeeld een vergunning op basis van de Wet financiële markten BES nodig. De markt is voor Nederlandse verzekeraars waarschijnlijk ook niet groot genoeg om daar een vergunning voor aan te vragen.”

Schade herverzekeraars

Voor Caribische aanspraken op de opstalverzekeringen hoeven de Nederlandse verzekeraars -van het vaste land- dus niet te vrezen. Wel kan er volgens Buis in de nasleep van de storm nog schade zijn voor Nederlandse verzekeraars of hun buitenlandse moederbedrijven die actief zijn op de herverzekeringsmarkt. “Daar valt nog geen inschatting van te maken.”

Dertig meldingen Eurocross

Nationale-Nederlanden en Achmea bevestigen het beeld van het Verbond. Directe schade is volgens woordvoerder Bas Kuik van NN alleen te verwachten van Nederlandse toeristen die op Sint Maarten zijn gestrand en hun reisverzekering aanspreken. Marco Simmers (Achmea): “Voor zover ik het nu kan overzien is er alleen exposure op reisverzekeringen. Onze alarmcentrale Eurocross heeft inmiddels zo’n 30 meldingen ontvangen.”

Rumoer over Ennia

Het leeuwendeel van de schademeldingen komt waarschijnlijk binnen bij Ennia, de grootste verzekeraar in Caribisch Nederland. Ennia was tot 1983 ook onder deze naam in Nederland actief tot het fuseerde met Ago tot Aegon. De Antilliaanse taak kwam via Ohra en Delta Lloyd in 2007 in handen van de Iraanse Texaan Hushang Ansary. Over Ennia ontstond vorig jaar veel rumoer omdat Ansary de verzekeraars financieel volledig zou hebben uitgekleed.

Reageer op dit artikel