nieuws

ExxonMobil vergoedt schade bij boeren, expertise door Udens adviesbedrijf

Schade 535

Oliemaatschappij ExxonMobil gaat de schade vergoeden die boeren in de gemeente Nissewaard hebben opgelopen door een grote brand bij de raffinaderij in het Botlekgebied. Na de brand bleven de boeren achter met roetdeeltjes op hun gewassen. Deze worden, nadat de schade is opgenomen, vernietigd.

ExxonMobil vergoedt schade bij boeren, expertise door Udens adviesbedrijf

Exact twee weken geleden brak er een forse brand uit bij de ‘Essoraffinaderij’ nadat eerder Shell ook al was getroffen door een grote brand. Na de jongste brand meldden enkele tientallen boeren uit de omgeving zich bij ExxonMobil. Zij hadden roetdeeltjes op hun gewassen aangetroffen en vreesden onverkoopbaarheid van hun product, hoewel het RIVM al eerder vaststelde dat de roetdeeltjes een “verwaarloosbaar klein gevaar” voor de gezondheid op zouden kunnen leveren.

‘Coulant en correct voorstel’

Na overleg tussen ExxonMobil en de getroffen boeren is besloten de producten volledig uit de handel te halen en te onttrekken aan menselijke en dierlijke consumptie. Eind vorige week is er een schikking getroffen waarbij de oliemaatschappij alle schade vergoedt. Hoe hoog de compensatie uitpakt is niet vermeld, al spreken betrokkenen op de website Boerenbusiness.nl van een ‘coulant en correct voorstel’.

Inventarisatie schade

ExxonMobil heeft de inventarisatie en de logistieke afhandeling van de schade uitbesteed aan DLV Advies uit Uden, dat hierbij samenwerkt met landbouworganisatie LTO. Deze week moeten alle getroffen boeren door DLV zijn bezocht of hiervoor een afspraak hebben gemaakt.

Reageer op dit artikel