nieuws

Allianz slaat handen ineen met cyberrisicospecialist

Schade 1459

Allianz-dochter AGCS gaat samenwerken met het Amerikaanse bedrijf Cyence. Daarmee wordt de capaciteit om cyberrisico’s wereldwijd te analyseren vergroot. Door betere risico-inschatting verwacht de acceptatie van cyberpolissen vergaand kunnen worden geautomatiseerd, verwacht Allianz.

Allianz slaat handen ineen met cyberrisicospecialist

De overeenkomst is gesloten door Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS), die binnen de groep fungeert als industriële verzekeraar voor bedrijfsmatige risico’s. AGCS gaat in het acceptatieproces gebruik maken van het cyberanalyseplatform van Cyence. Daarmee kunnen risico’s van klanten op bedrijfsniveau worden onderzocht en in kaart worden gebracht in hoeverre een bedrijf is blootgesteld aan cyberrisico’s. “Dit stelt de verzekeraar en haar klanten in staat om snel tot een verzekeringsoplossing te komen die past in het specifieke profiel van de klant.”
Daarnaast worden de analyses geïntegreerd in nieuwe digitale distributieplatforms. Daarmee kan de acceptatie van cyberverzekeringen worden geautomatiseerd, waarbij zo min mogelijk handelingen hoeven te worden verricht. Beide bedrijven willen ook voorspellende modellen gaan ontwikkelen voor cyberrisico’s die de bedrijfsvoering in gevaar brengen.

Knowhow niet meer genoeg

Volgens Nathalie van der Lugt, manager Financial Lines bij AGCS Nederland, is menselijke ervaring niet meer genoeg om risico’s adequaat te kunnen inschatten. “We moeten onze technische knowhow uitbreiden met uitgebreide datagedreven inzichten als we nieuwe risico’s willen voorkomen, zoals cyber-, supply chain- of opkomende aansprakelijkheidsrisico’s.” AGCS werkt al samen met Praedicat, een tehcnologiebedrijf dat zich richt op het analyseren van big data met als doel risicotrends in de aansprakelijkheid inzichtelijk te maken.

Catastroferisico

Cyence is actief in risicoanalyses en -modellering op cybergebied. Met het platform kan de blootstelling aan cyberrisico’s in geld worden uitgedrukt en de risicokans op basis van eigen en openbare bronnen worden ingeschat. “Op basis van deze input kan Cyence cyberrisicobeoordelingen opstellen voor individuele bedrijven en zelfs voor hele sectoren. Tevens kan het bedrijfsmatige cyberrisico’s dusdanig modelleren inclusief catastroferisico’s, zodat men beter inzicht krijgt wanneer een dergelijk catastroferisico in één klap veel bedrijven in de portefeuille van AGCS kan raken.” Allianz zegt met behulp van de Cyence-modellen ook te werken aan geautomatiseerde acceptatiemogelijkheden bij cyberverzekeringen voor het mkb.

Reageer op dit artikel