nieuws

Aantal verkeersdoden neemt toe door smartphones, organisaties tekenen convenant

Schade 1683

Het verkeerd gebruik van smartphones in het verkeer moet stoppen. Daartoe tekenen 41 organisaties, waaronder het Verbond van Verzekeraars, de ANWB, het ministerie van Infrastructuur, Transport en Logistiek Nederland en Samsung, vandaag een convenant.

Aantal verkeersdoden neemt toe door smartphones, organisaties tekenen convenant

Het aantal verkeersdoden en ernstig gewonden neemt toe en onderzoek wijst uit dat afleiding door smartphones in het verkeer hier een grote rol bij speelt. Zo is bijvoorbeeld de kans om bij een ongeval betrokken te raken als tijdens het rijden tekstberichten worden verstuurd of andere tekst wordt ingevoerd, 23 keer hoger dan zonder deze afleiding.

Volgens minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) zijn slingerende fietsers en auto’s overal te zien. “Dat dat gevaarlijk is hoef ik niet te zeggen. Daarom is het geweldig dat zoveel partijen ervoor willen zorgen dat we tijdens het rijden onze blik op de weg houden.” Volledige concentratie op het besturen van een auto of ander vervoermiddel moet de sociale norm zijn en gangbaar gedrag worden. De organisaties willen dat elektronica in de auto, zoals de smartphone, zo wordt beperkt dat alleen functies worden gebruikt die niet afleiden. Zo voegt Samsung op alle nieuwe toestellen standaard een app toe die automatisch antwoord geeft wanneer de gebruiker aan het verkeer deelneemt.

Bewustwordingsvideo Interpolis

Interpolis lanceerde in juli een bewustwordingsvideo om het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur tegen te gaan. De verzekeraar liet proefpersonen zelf ervaren hoe snel ze afgeleid zijn en confronteerde ze op indringende manier met iemand die een dodelijk ongeluk veroorzaakte omdat hij met zijn mobiel bezig was. Verzekeraar Vivat zet ook in op veiliger rijden en beloonde in juli start-up Check-out, die een veiliger-rijden-app ontwikkelde, met een innovatie-award.

Reageer op dit artikel