nieuws

Verzekeraars willen extra inspecties veehouderij om stalbranden

Schade 801

Het Verbond van Verzekeraars onderzoekt of er extra risicogerichte inspecties kunnen plaatsvinden bij veehouderijbedrijven. De verzekeraars zijn geschrokken van recente grote stalbranden waarbij tienduizenden dieren om het leven kwamen. Met de inspecties hopen de verzekeraars het aantal dierlijke slachtoffers terug te dringen en schade te voorkomen.

Verzekeraars willen extra inspecties veehouderij om stalbranden

Veel stalbranden ontstaan volgens het Verbond door problemen met elektra. Daarom willen verzekeraars extra inspecties uitvoeren om de belangrijkste risico’s bij boerenbedrijven met grote aantallen dieren tegen het licht te houden.

Gisteren kwamen bij brand op een bedrijf in Swifterband 40.000 kippen om het leven. Wakker Dier becijferde dat daarmee het totaal aantal dierlijke slachtoffers van branden dit jaar al optelt tot 225.000. Dat is meer dan in 2016 toen 201.000 dieren stierven bij een stalbrand.

Checklist en actieplan

Verzekeraars werken al langer samen met partijen zoals de Dierenbescherming, de Brandweer en LTO om het (brand)risicobewustzijn bij veehouders te vergroten. Zo bestaat er een gezamenlijke checklist met belangrijke preventietips om stalbranden te voorkomen.

Ook is er een Actieplan Stalbranden uit 2012. Daarop kwam vorig jaar nog kritiek van Wakker Dier vanwege het hoge aantal stalbranden in 2016. Het Verbond sprak toen de hoop uit dat door de uitfasering van oude stallen het aantal branden weer zou afnemen.

Reageer op dit artikel